Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INFERNAL AFFAIRS II
INFERNAL AFFAIRS II (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INFERNAL AFFAIRS II 

Het tweede deel van Infernal Affairs is meer een showcase voor de personages inspector Wong en de sympathiek ogende crimineel Sam (weergaloos vertolkt door Eric Tsang). We duiken de jaren ’90 in en het verhaal speelt zich volledig af voor de gebeurtenissen van Infernal Affairs wat een aantal scènes een extra emotionele waarde geven. 

De film focust zich op drie jaartallen : 1991, 1995 en 1997. Dat laatste jaar is niet toevallig gekozen, want dat is tevens het jaar waarin Hong Kong overging van Engeland naar China (one country, two systems).

INFERNAL AFFAIRS II
INFERNAL AFFAIRS II (c) The Movie Database (TMDB)

Een moord op een maffialeider zet alles in gang in deze misdaadfilm vol verraders, mollen, afrekeningen en intriges. Ngai Hau (ijzig vertolkt door Francis Ng) grijpt de macht in de organisatie na de moord op zijn vader. Dit uitgangspunt maakt van Infernal Affairs II een meer klassiek opgebouwde misdaadfilm (onder meer met de parallelle montages bij cruciale wendingen) in plaats van een psychologische misdaadthriller. In het eerste hoofdstuk worden alle pionnen uitgezet.  Zeker de eerste 45 minuten dien je gefocust te zijn om alle personages te kunnen plaatsen in het groter geheel. 

De film opent op heel bijzondere wijze door een gesprek tussen inspecteur Wong en Sam. Beide heren hebben een soort band ,die doorheen deze film uitgediept zal worden. Ook over de twee jonge mollen Lau en Yan kom je als kijker meer te weten. Je leert over hun achtergrond en hun connecties met andere personages, al blijven beide karakters toch wel iets meer op de achtergrond in dit tweede deel. 

INFERNAL AFFAIRS II
INFERNAL AFFAIRS II (c) The Movie Database (TMDB)

Van zodra het deel van 1995 aanvangt kom je als kijker in een rollercoaster van afrekeningen en intriges terecht waarbij het scenario en het visuele aspect het absolute hoogtepunt van dit tweede deel vormen. De perceptie over goed en slecht waar het eerste deel al mee speelt, wordt hier nog dieper aangekaart. Het lijkt hier wel of iedereen wel zijn of haar verborgen agenda heeft. 

Het derde deel – 1997 – voelt al voor een stuk aan als een aanloop naar de eerste film. Ook hier schittert Eric Tsang als Sam. Neem hem uit dit tweede deel en dit zou toch nog een stuk minder werken. Een van de sterkste elementen in dit derde deel is hoe men op verschillende vlakken de overdracht naar China als een nieuwe start aanzag ongeacht wat er daarvoor in de jaren ’90 is gebeurd of fout gelopen. 

Na al die jaren blijft Infernal Affairs II een uitstekende en bij momenten spannende misdaadfilm met een aantal sterke elementen zoals het scenario (zeker het stuk uit 1995), de filmscore, het camerawerk en de drie sterren Athony Wong, Eric Tsang en Francis Ng. Maar als geheel kan het toch niet tippen aan het nog strakker geregisseerde Infernal Affairs. Zo mist dit tweede deel een ijzingwekkende achtervolging als in het eerste deel. 


Genre: misdaad, politiefilm
Jaar: 2003
Regisseur: Andrew Lau, Alan Mak
Cast: Edison Chen, Shawn Yue, Anthony Wong, Eric Tsang, Francis Ng
Land: Hong Kong
Speelduur: 119 minuten

Related posts