Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BOLÉRO
BOLÉRO (c) O'Brother
Bioscoop

BOLÉRO 

In deze biopic van de klassieke Franse componist Maurice Ravel focust de Franse regisseuse Anne Fontaine op de totstandkoming van diens bekendste stuk, de Bolero. Ze openbaart het contrast tussen dit opwindende korte stuk ballet en de oersaaie Ravel. Helaas is haar film in hetzelfde bedje ziek als de componist.

Boléro
BOLÉRO (c) O’Brother


De openingsscène van de film Boléro bevat een compilatie van versies van het muziekstuk van over de hele planeet, waaronder verrassend hippe uitvoeringen. Ons herinnert het stuk nog steeds aan 10 van Blake Edwards, die van Bo Derek kortstondig een wereldster maakte en ervoor zorgde dat het stuk van Ravel veelvuldig in slaapkamers te horen viel. Derek zou trouwens later nog meespelen in een heel overbodige film die ook de titel Bolero droeg. Zo slecht als het Bo Derek-vehikel is de ‘nieuwe’ Bolero gelukkig niet. De fijnste momenten zijn die waar je Ravel inspiratie ziet opdoen bij geluiden die hij overal hoort. De manier waarop hij tot zijn uiteindelijke meesterwerk kwam, is best ook boeiend. Zo zal u merken dat Valencia niet oorspronkelijk van Eddy Wally is maar al in de bordelen aan het begin van de vorige eeuw opdook. Bolero slingert tussen een biopic, een kostuumfilm en een romantische tragikomedie, maar vergeet te landen.

Boléro
BOLÉRO (c) O’Brother

Hoofdvertolker Raphaël Personnaz heeft het charisma van een pianostoel maar werd misschien wel gevraagd om Ravel zo neer te zetten. Wat een contrast met de vrouwenrollen zoals de excentrieke danseres Ida Rubinstein (rake rol van Jeanne Balibar) en de ravissante Misia (opwindend vertolkt door Doria Tillier).  Grappig is ook de cameo van de Franse pianist Alexandre Tharaud als pedante muziekrecensent. Wie goed oplet, ontwaart een Vlaamse acteur in een minuscule bijrol.

Net zoals de Bolero zelf valt de film vaak in herhaling. Waar dat een bezwerend effect teweegbrengt bij het muziekstuk dat bovendien een extatische finale bereikt, sleept de prent zich helaas weinig verrassend voort naar het einde. De plaat is beter.


Genre: biopic
Jaar: 2024
Regisseur: Anne Fontaine
Cast: Raphaël Personnaz, Jeanne Balibar, Doria Tillier, Emmanuelle Devos, Alexandre Tharaud
Land: Frankrijk
Speelduur: 120 minuten

Related posts