Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WALKING THE EDGE
WALKING THE EDGE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

WALKING THE EDGE 

Brutaler dan Walking The Edge kan een film bijna niet beginnen. Een bende onder leiding van Brusstar (Joe Spinell) dringt een huis binnen om een drugsbaron (Phil H. Fravel) een lesje te leren, maar alles loopt faliekanter af dan men eerst dacht. De drugsdealer wordt genadeloos neergeknald, maar ook het tienerzoontje, die het voor zijn vader opneemt, wordt de dood ingejaagd en dat onder het toeziende oog van moeder Christine (Nancy Kwan). Zij slaagt er op wel een zeer sullige manier in slaagt om te ontsnappen. Spijt over de dood van haar man heeft ze niet, want als drugsdealer krijgt hij gewoon waarom hij vraagt, maar dat haar zoon er ook het loodje voor moest leggen, kan Christine de daders niet vergeven en dus is ze uit op wraak.

De vrouw is kranig genoeg – of ten minste dat denkt ze – om zelf de belagers van haar kind uit de weg te ruimen. Wel heeft ze vervoer nodig en die vindt ze dankzij taxichauffeur
Jason Walk (Robert Forster), die nadat hij net heeft ontdekt dat zijn vrouw met jan en alleman ligt te rampetampen beseft dat hij best wel wat verzet kan gebruiken.

WALKING THE EDGE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
WALKING THE EDGE (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)


Wat daarna volgt is een vigilante-actiefilm van de hoogste klasse die ons door de meest gure buurten van Los Angeles loodst, met vaak in de achtergrond het Hollywood-logo op Mulholland Drive. Daarvoor alleen is Walking The Edge al de moeite om te zien. Een onvergetelijke trip door het verleden in de straten van Hollywood geflankeerd met gigantische reclameborden waarop je posters aantreft van blockbusters die toen in de bioscoop liepen.

Daarnaast schuwt regisseur Norbert Meisel het brutale aspect niet. Kogels die zich een baan zoeken in de oogkassen of bicepsen die verminkt worden met een drilboor, je vindt het allemaal terug in deze wraakthriller uit 1985 die jarenlang onder de radar bleef, maar dankzij een release op het Amerikaanse Fun City Editions een nieuw (welverdiend) leven in het cultcircuit is gaan leiden.

Naast Joe Spinell die we vooral kennen uit de hondsbrutale slasherfilm Maniac uit 1980 (en later een remake kreeg met Elijah Wood) en The Last Horror Film wordt de film vooral gedragen door de uitstekende Robert Forster. Deze Amerikaanse acteur begon wel op prestigieuze wijze zijn carrière in Reflections in a Golden Eye van John Huston, maar het was via de B-film dat hij (later) succes vergaarde, zoals in Alligator (een Jaws- rip off maar met een alligator) en natuurlijk als Max Cherry in Quentin Tarantino’s Jackie Brown waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg voor Beste Bijrol.

Walking The Edge is zeker geen hoogstaande cinema – vrouw wil wraak – maar toch is dit entertainment op topniveau. Of beter gezegd het soort cinema dat dankzij de boutiquelabels niet verloren gaat. Deze film kwam uit toen het label in Europa nog gedistribueerd werd door Radiance, dus mits wat geluk nog te vinden op de Europese markt. 


Genre: misdaad, actie
Jaar: 1985
Regisseur: Norbert Meisel
Cast: Robert Forster, Nancy Kwan, Joe Spinell, A Martinez, James McIntire, Wayne Woodson, Luis Contreras, Russ Courtne
Land: USA
Speelduur: 93 minuten

Related posts