Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Retrospectieve Rabah Ameur-Zaïmeche in Cinematek
Le Gang des Bois du Temple (c) Rabah Ameur-Zaïmeche
Nieuws

Retrospectieve Rabah Ameur-Zaïmeche in Cinematek 

De naam Rabah Ameur-Zaïmeche is in België vrij onbekend. Toch heeft de Frans-Algerijnse filmmaker zich in Frankrijk gevestigd als een van de belangrijkste van zijn generatie. Ter gelegenheid van de release van zijn laatste film, Le Gang du Bois du Temple, bieden Cinema Nova en CINEMATEK je de kans om van 12 september tot 20 oktober de filmografie van Rabah Ameur-Zaïmeche te ontdekken. De filmmaker zal bij verschillende van deze vertoningen aanwezig zijn.

Rabah Ameur-Zaïmeche, winnaar van de Prix Louis Delluc voor beste debuutfilm in 2002 met Wesh wesh, qu’est-ce qui se passe? en bekroond in de Un Certain Regard-competitie van het Festival de Cannes in 2006 voor Bled Number One, vestigde zich al snel als een vooraanstaand filmmaker. Sinds het begin van de jaren 2000 behoort hij tot de opkomende regisseurs die in de gaten gehouden moeten worden. In 2011 werd hij geëerd voor zijn film: voor zijn film Les Chants de Mandrin, door de jury van de Prix Jean Vigo, die onafhankelijkheid van geest, kwaliteit en originaliteit in de filmindustrie belonen. Hij heeft 7 films gemaakt in 20 jaar, en zijn films worden vertoond op de grootste festivals, van Berlijn tot Toronto en van Rotterdam tot Locarno.

Ter gelegenheid van de release van zijn laatste film, Le Gang du Bois du Temple in Cinema Nova, sluit CINEMATEK zich aan bij de release door een volledige retrospectieve van de films van Rabah Ameur-Zaïmeche aan te bieden. De retrospectieve begint met zijn eerste film Wesh wesh, qu’est-ce qui se passe? op donderdag 12 september om 19.00 uur, en eindigt met de vertoning van Le Gang du Bois du Temple op donderdag 17 oktober om 19.00 uur, gevolgd door een gesprek met de Algerijnse filmmaker Chafik Allah. Rabah Ameur-Zaïmeche verzorgt ook een carte blanche voor CINEMATEK, met titels die hem als filmmaker hebben geïnspireerd, waaronder van Werner Herzog (een van zijn favorieten) met Cerro Torre: Schrei aus Stein en Through the Olive Trees van Abbas Kiarostami.

Related posts