Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Hollywoodlegende Gena Rowlands overleden
GENA ROWLANDS in LOVE STREAMS (c) IMDB Pro
Nieuws

Hollywoodlegende Gena Rowlands overleden 

Gena Rowlands, bekend van haar baanbrekende rol in A Woman Under the Influence en vele andere films van John Cassavetes, evenals uit het romantische The Notebook, is woensdag in haar huis in Indian Wells, Californië overleden. Ze was 94 jaar oud. In juni deelde Nick Cassavetes, die zijn moeder regisseerde in The Notebook, dat de drievoudige Emmy-winnares en tweevoudige Oscar-genomineerde de diagnose Alzheimer had gekregen en nu bevestigde hij via zijn agent haar overlijden.

Ze maakte haar filmdebuut in 1958 tegenover Jose Ferrer in de luchtige romantische komedie The High Cost of Loving en stond tegenover Kirk Douglas in Lonely Are the Brave (1962), maar begon de neurotische rollen te verkennen als de getroebleerde moeder van een verstandelijk gehandicapte zoon in A Child Is Waiting (1963), geregisseerd door Cassavetes.

Rowlands’ rol als Mabel Longhetti in het drama A Woman Under the Influence uit 1974, speciaal geschreven voor haar en geregisseerd door haar echtgenoot John Cassavetes, leverde haar de eerste van twee Academy Award-nominaties op. De andere nominatie ontving ze voor Gloria (1980), ook onder regie van haar echtgenoot. In november 2015 werd ze geëerd met een ere-Oscar tijdens de jaarlijkse Governors Awards als erkenning voor haar roemrijke carrière.

A Woman Under the Influence
A WOMAN UNDER THE INFLUENCE (c) The Movie Database (TMDB)

Rowlands werkte samen met Cassavetes aan 10 films, waaronder Faces (1968), Minnie and Moskowitz (1971), Opening Night (1977) en Love Streams (1984). Daarnaast werkte ze ook met andere bekende regisseurs zoals Paul Mazursky (Tempest), Paul Schrader (Light of Day) en Woody Allen (Another Woman).

Na het overlijden van haar echtgenoot in 1989 bleef Rowlands werken als actrice, vooral voor haar eigen kinderen die in hun voetsporen traden. Ze speelde rollen in Nick’s regiedebuut, Unhook the Stars (1996), zijn succesfilm The Notebook (2004) en ook Yellow uit 2012, evenals in de film van haar dochter Zoe, Broken English”(2007). Ze vertolkte ook de hoofdrol in Terence Davies’ The Neon Bible uit 1995, een coming-of-age drama dat zich afspeelt in het Georgia van de jaren veertig.

Rowlands genoot ook van een succesvolle televisiecarrière, met acht Emmy Award-nominaties en drie overwinningen: in 1987 als hoofdrolspeelster in ABC’s The Betty Ford Story; in 1992 als hoofdrolspeelster in Face of a Stranger (CBS); en in 2003 als bijrolspeelster in HBO’s Hysterical Blindness. Ze won ook een Daytime Emmy in 2004 als het titelpersonage in Showtime’s The Incredible Mrs. Ritchie.

Rowlands’ stond het laatst op een set in 2014: in de sciencefictionkomedie Parts Per Billion met Frank Langella, en een bewerking van het toneelstuk Dancing for Six Weeks met Joshua Jackson.

Related posts