Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DESERT FLOWER
DESERT FLOWER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DESERT FLOWER 

Desert Flower lijkt misschien een sprookje, maar het is een waar gebeurd verhaal.
Waris Dirie groeit op in een nomadenfamilie in de Somalische woestijn. Wanneer haar vader haar op 13-jarige leeftijd wil uithuwen aan een oude man, beslist het meisje om te vluchten.

Uitgeput belandt ze in de hoofdstad Mogadishu. Dankzij haar grootmoeder kan ze als meid aan de slag in de Somalische ambassade in Londen waar ze zes jaar opgesloten en volledig afgesneden van de buitenwereld verblijft. De burgeroorlog breekt uit in Somalië en de ambassade wordt gesloten. Waris, die geen woord Engels spreekt, komt op straat terecht waar ze de buitenissige Marilyn ontmoet bij wie ze mag intrekken. Als hulpje in een fastfood-resto wordt ze opgemerkt door een beroemde modefotograaf die haar introduceert bij een topmodellenbureau.

DESERT FLOWER
DESERT FLOWER

Ondanks allerhande verwikkelingen, wordt ze uiteindelijk één van de beroemdste internationale supermodellen. Ook al is ze op het hoogtepunt van haar carrière, toch blijft Waris worstelen met een onvergetelijk trauma. Tijdens een interview onthult ze dat ze op 5-jarige leeftijd werd besneden. Haar bekentenis haalt de internationale pers en veroorzaakt een wereldwijde schokgolf. Waris wijdt uiteindelijk haar leven als UNO-ambassadrice aan de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, een gebruik waarvan dagelijks duizenden meisjes het slachtoffer zijn.

Desert Flower behandelt een loodzwaar thema. De Duitse TV-regisseuse Sherry Hormann slaagt er echter in om via prachtige beelden, uitstekende muziek, pittige humor, subtiel sentiment en een sterke acteursregie (Liya Kebede is verrukkelijk) toch een luchtige en onderhoudende prent af te leveren. Dat neemt echter niet weg dat er enkele macabere scènes moeten worden verteerd en dat Waris’ schrijnende autobiografie waarop de film is gebaseerd, een aanklagend document blijft.

GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Sherry Hormann
CAST: Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson, Timothy Spall
LAND : DUITSLAND

Related posts