Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LOOPER
LOOPER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LOOPER 

De mensheid is altijd al een beetje geobsedeerd geweest door ‘reizen in de tijd’. De rechtstreekse ‘schuldige’ van deze futuristische dwanggedachte is ongetwijfeld de Britse auteur H.G. Wells met zijn tot de verbeelding sprekende roman The Time Machine (1895). Strips, boeken, series en populaire films zijn meer dan ooit geïnspireerd door ‘timehopping’, zeker als men daardoor menselijke fouten zou kunnen herstellen.

Dit blijgeestige idee is het originele uitgangspunt van Looper van Rian Johnson. In deze wervelende sciencefictionprent, kruipt Joseph Gordon-Levitt in de rol van looper Joe, een koelbloedige huurmoordenaar, die in 2044 voor de maffia werkt. Geregeld stuurt deze onfrisse organisatie hem uit 2074 een of andere doortrapte gozer door die hij dan cool overhoop moet knallen.

Een alledaagse klus voor de geroutineerde Joe, tot hij op een dag een ietsiepietsie aarzelt om zijn triggerfinger te gebruiken. In het bijna-slachtoffer erkent hij plots zichzelf, maar dan 30 jaar eerder! Uiteraard is Joe even van zijn melk. Wat volgt doen we hier zeker niet uit de doeken want dat is moord met voorbedachten rade.

BRUCE WILLIS
BRUCE WILLIS in LOOPER (c) The Movie Database (TMDB)

Klinkt het allemaal wat ingewikkeld? Dat is het nochtans niet want Johnson offreert dankzij een intelligente mix van spannende tijdreisperikelen, overweldigend spektakel, een boeiend en geloofwaardig (!) menselijk verhaal, eendimensionale personages, knappe productiedesign, accurate speciale effecten, een kolkende acteursregie (Bruce Willis overtreft zichzelf) en een stilistisch visionaire mis-en-scène, een opwindende en prominente actieprent met ballen groter dan het Atomium.

GENRE:  actie, thriller
JAAR: 2013
REGISSEUR: Rian Johnson
CAST: Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels
LAND: USA



Related posts