Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Glenda Jackson is overleden
GLENDA JACKSON in SUNDAY BLOODY SUNDAY (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Glenda Jackson is overleden 

Glenda Jackson, de tweevoudig Oscarwinnares is overleden. Ze werd 87.

De Britse actrice verzamelde een reeks onderscheidingen, waaronder Academy Awards voor beste actrice voor Women in Love (1969) en A Touch of Class (1973). Twee Emmy Awards voor haar rol als Elizabeth I in de BBC miniserie Elizabeth R (een rol die ze ook speelde in de film Mary, Queen of Scots uit 1971) en een Tony Award voor haar triomfantelijke terugkeer op Broadway in een 2018 reprise van Edward Albee’s Three Tall Women.

Jackson werd op 9 mei 1936 geboren uit arbeidersouders en begon als tiener al op te treden in een toneelgroep in haar geboorteplaats Birkenhead. Ze kreeg een beurs voor de Royal Academy of Dramatic Art in 1954 en terwijl ze daar studeerde maakte ze haar professionele debuut in een productie van Terrence Rattigan’s Separate Tables in 1957.

Haar filmcarrière begon pas echt toen ze de Oscar won voor regisseur Ken Russell’s bewerking van D.H. Lawrence’s Women in Love. Ze won al snel een tweede Oscar voor A Touch of Class, een ouderwetse romantische komedie met George Segal in de hoofdrol, waarin haar scherpe komische vaardigheden duidelijk naar voren kwamen.

Jackson zou haar hele carrière blijven afwisselen tussen theater, film en televisie. Ze ontving nog twee Academy Award-nominaties voor haar werk in Sunday Bloody Sunday (1972) en Hedda (1975), de laatste was een bewerking van Ibsens Hedda Gabler, een rol die ze hetzelfde jaar op het toneel had gespeeld.

Ze had ook een grote kaskraker met House Calls (1978), een romantische komedie waarin ze tegenover Walter Matthau speelde. Dit onwaarschijnlijke duo bleek zo populair bij het publiek dat ze herenigd werden voor de komische thriller Hopscotch (1980).

Haar andere opmerkelijke filmtitels waren The Romantic Englishwoman uit 1975, The Incredible Sarah uit 1976 (waarin ze Sarah Bernhardt speelde), Stevie uit 1978 (als dichteres Stevie Smith) en Turtle Diary uit 1985.

Related posts