Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AMERICAN FLYERS
AMERICAN FLYERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AMERICAN FLYERS 


Over wielrennen zijn er eigenlijk niet zoveel films gemaakt. In 2020 was er wel het onderschatte The Racer met Matteo Simoni of, in Vlaanderen had je Coureur en mits wat goede wil kun je daar zelfs ook de komedie Le vélo de Ghislain Lambert met Benoît Poelvoorde bijrekenen, maar meer is het niet. Gek genoeg komt de meest heroïsche prent over deze sport uit Amerika, en wel via American Flyers.

Dit sportdrama stamt uit 1985 toen wielrennen nog helemaal niet populair was in de States, laat staan dat het zou kunnen dienen voor een Hollywood-film. Het zou pas sinds 1999 zijn dat Lance Armstrong via de ploeg van  Johan Bruyneel het wielrennen in Amerika op kaart zette.

Gelukkig kenden ze in Amerika toen Eddy Merckx al, want de Belgische wielerlegende is in American Flyers te zien in een cameo. Wel is het duidelijk dat scenarist Steve Tesich die ook het script voor The World According to Garp schreef, niet vertrouwd is met de spelregels van de wielersport. Truitjes trekken of zelfs je concurrent een stomp in de maag geven zodat hij uit de bocht vliegt, het zijn allemaal tactieken die mogen in deze sportfilm van John Badham, regisseur van onder andere Saturday Night Fever, WarGames en Stakeout. Het zijn zelfs de echtgenotes die als volleerde mecaniciens de platte banden van de heren vervangen.

De wedstrijd waar het in American Flyers over gaat is de beruchte Hell of the West die over de bergen van de Rocky Mountains gaat. Het is altijd de droom geweest van sportarts Marcus (Kevin Costner) om deze trofee binnen te halen. Helaas was Muzzin (Luca Bercovici) – die als bijnaam De Kannibaal heeft, net als vijfvoudig Tour de France-winnaar Eddy Merckx – steeds de snelste. Nog een leuk weetje voor wielerfans is dat de ploeg waarvoor Muzzin in de film reed, 7-Eleven, de ploeg  was die later het Motorola Team werd waar Lance Armstrong voor reed voordat hij kanker kreeg.

AMERICAN FLYERS
AMERICAN FLYERS (c) The Movie Database (TMDB)


Op een dag wil Marcus’ labiele broer David (David Grant) over de Rocky Mountains wil racen, samen met zijn broer Marcus die ondertussen een relatie is begonnen met Sarah, de vrouw van Muzzin (Rae Dawn Chong).

American Flyers is een sportdrama dat zich op twee fronten afspeelt. Enerzijds is er natuurlijk de spanning van wie de race gaat winnen en anderzijds is het een aangrijpend familieportret waardoor de tocht over de Rocky Mountains een diepere, bij momenten vrij aangrijpende familiale betekenis krijgt.

Kevin Costner – deze keer met borstelsnor – is ronduit fantastisch, net als Rae Dawn Chong die eigenlijk best wat meer waardering voor haar acteerwerk verdient want die doet het zelden slecht. Ook zie je Jennifer Grey – je weet wel de lady uit Dirty Dancing– in een onbeduidend rolletje.

Je kan het American Flyers wel kwalijk nemen dat het allemaal veel te patriottisch is (vrijen op de Amerikaanse hymne), te heroïsch, te veel slechte rock bevat en zelfs te cheesy is, toch is dit een prachtig eerbetoon aan de wielersport -en vriendschap – in een zeer onderschatte Kevin Costner-film. Niet dat het destijds zo veel uithaalde, want de film kostte 8 miljoen dollar en bracht slechts anderhalf miljoen op. Gelukkig is dit fijn sportpareltje nu wel uitgebracht op Blu-ray via hun Warner Archive-collectie.


GENRE: Sport, Drama
JAAR: 1985
REGISSEUR: John Badham
CAST: Kevin Costner, David Grant, Rae Dawn Chong, Jennifer Grey, Alexandra Paul, Janice Rule
LAND: USA

Related posts