Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN SEPPE VAN GROENINGEN
SEPPE VAN GROENINGEN (c) Seppe Van Groeningen
De keuze van

DE KEUZE VAN SEPPE VAN GROENINGEN 

Seppe van Groeningen (Gent, 1972) is een bekend Vlaams schrijver en geluidsman. Hij stond op meer dan 110 filmsets, waarvan een zeventigtal langspeelfilm, zoals Girl With A Pearl Earring, Rois et Reine, The Pink Panther 2, An American Werewolf in Paris, The Time That Remains, Steve + Sky, Anyway The Wind Blows, Brylcream Boulevard, Ex Drummer, Largo Wich II, Belgica en Kursk. In die hoedanigheid werkte hij nauw samen met regisseurs als Thomas Vinterberg, Mike van Diem, André Téchiné, Bill Condon, Jérome Salle, Elia Suleiman, Julie Delpy, Felix van Groeningen, Tom Barman, Danis Tanovic, Arnaud Desplechin, Raoul Ruiz, Patrice Chéreau en Claude Chabrol.

Daarnaast werkt hij tevens mee aan enkele Belgische televisieseries, waaronder Moeder Waarom Leven Wij, Het Verdriet Van België, Commissaris Roos, Bex en Blanche, Keizersvrouwen, Hidden Assets en Twee Zomers. Hij publiceerde twee romans: zijn debuut Aards Paradijs, geïnspireerd op zijn jeugd in een commune tijdens de flowerpower, verscheen in 2014 bij de Arbeiderspers en werd lovend onthaald. Daarna volgde Beschreven Blad, over het schemergebied tussen egoïsme en zelfrespect, maar is vooral een zoektocht naar de ware liefde en over de impact van de relatie met onze ouders op latere leeftijd. Seppe van Groeningen was tevens hoofdredacteur van de gekende filmwebsite Cinevox.

Hij is de oudere broer van succesvolle Vlaamse scenarist en meervoudig bekroond regisseur Felix Van Groeningen en de echtgenoot van de gekende cartooniste, columniste en novelliste Fleur van Groningen. Samen hebben ze een zoontje, Rex. Recent werkte Seppe aan het scenario voor de langspeelfilm Onder Mijn Huid en de kortfilm Quattro Stagioni.

De vijf filmkeuzes van Seppe:


FITZCARRALDO (1982 -Werner Herzog)
 

Dit is de eerste film die ik ooit op het grote scherm zag en daarom alleen al voor altijd op mijn netvlies gebrand staat. We volgen een Europese avonturier, Fitzcarraldo, in de Amazone-jungle. Hij wil de Europese cultuur in Zuid-Amerika tot bloei brengen en zal er daarom een operagebouw bouwen als een ode aan Guiseppe Verdi. Maar daar is uiteraard geld voor nodig, veel geld. Hij hoort van een onbegaanbaar gebied vol rubberbomen, dat hij wil gaan exploiteren. De rubber kan verscheept worden maar de bovenloop van de rivier die echter onbevaarbaar is. Dus vaart hij met een schip een parallelle rivier op tot het punt waar de beide rivieren elkaar het dichtst naderen, maar van elkaar door een bergtop worden gescheiden. Met de hulp van een inheemse stam zal hij niet de berg verzetten maar het schip over de berg tillen…


GADJO DILO (1997-Tony Gatlif)

De film zag ik in een Parijse bioscoop op de Quai de Seine en ik kwam betoverd buiten. Dat ik later in Parijs zou wonen, Tony Gatlif er zou ontmoeten en zijn film Transylvania met Asia Argento, Amira Casar en Birol Ünel in Roemenië zou draaien, kon ik toen niet vermoeden. Gadjo Dilo, of ‘gekke buitenstaander’, gaat over Stephane, die geobsedeerd is door de Roma-cultuur en muziek. Hij reist naar Roemenië in de hoop authentieke Roma-muziek op te nemen en raakt bevriend met Isidor, een oudere Roma-man. Stéphane probeert zo in hun gemeenschap te integreren en wordt ‘gadjo dilo’ genoemd.

https://www.youtube.com/watch?v=MIHhZ5gVlMw


STRANGER THAN PARADISE (1982 -Jim Jarmusch)

De zwart/wit-film, oorspronkelijk een kortfilm, ontdekte ik pas vele jaren tijdens een retrospectieve van Jim Jarmusch zijn oeuvre. Daarin onderzoekt hij thema’s als vervreemding, eenzaamheid en menselijke verbinding. De soundtrack van John Lurie heb ik vele jaren grijsgedraaid. Opgebouwd in drie delen volgen we eerst Willie, een jonge man die in New York woont. Zijn nichtje Evan komt vanuit Hongarije bij hem op bezoek en blijft. De omgang tussen beide verloopt moeizaam en zij ervaart een cultuurshock. Een jaar later gaat Willie met zijn vriend Eddie bij Eva op bezoek in Cleveland, waar ze ondertussen woont. De omgang blijft stroef en ze belanden in alledaagse, absurde situaties. Ten slotte reizen ze samen naar Florida. Ze gaan gokken, bezoeken een nachtclub en proberen hun relaties en leven opnieuw te begrijpen.


ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST (1975 -Milos Forman) 

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ken Kesey. Helaas was ik slechts drie toen deze film uitkwam en moest ik vele jaren wachten vooraleer ik oud genoeg was, maar de impact die deze film had toen ik hem eindelijk zag, was blijvend. Het verhaal draait om McMurphy, een charismatische en rebelse crimineel die ervoor kiest om een gevangenisstraf te ontlopen door zichzelf als geestelijk gestoord voor te doen en naar een psychiatrische instelling te worden overgebracht. Eenmaal daar wordt hij geconfronteerd met de strenge en autoritaire verpleegster Mildres Ratched, die de patiënten onder controle houdt door middel van manipulatie en repressie. McMurphy probeert de monotone routine van de instelling te doorbreken en creëert een gevoel van kameraadschap en verzet onder de patiënten. Hij daagt de autoriteit van de verpleegster Ratched uit en vecht voor de vrijheid en individualiteit van de patiënten. Thema’s als conformiteit, mentale gezondheid, persoonlijke vrijheid en de impact van instelling op het individu worden onderzocht.


SMOKE (1995 -Wayne Wang)

Smoke vond ik een feest voor oog en oor. De makers vonden het zo leuk dat ze er meteen een vervolg aan hebben gebreid: Blue In The Face (1995). In de eenvoudige setting van een tabakswinkel, Auggie’s Tabak, in Brooklyn, New York, volgen we het leven van een diverse groep personages die daar regelmatig passeren. We ontdekken hun onderlinge relaties en verhalen. Een greep uit die personages: Auggie Wren is de eigenaar van de tabakswinkel en fungeert als een soort verteller van de verhalen. Hij fotografeert dagelijks dezelfde straathoek en heeft een fascinatie voor het vastleggen van momenten. Paul Benjamin is een romanschrijver die nog steeds worstelt met het verlies van zijn vrouw. Hij ontwikkelt een vriendschap met Auggie en wordt geïnspireerd door diens observaties. Rashid Cole is een jonge zwarte man die bij Auggie werkt en worstelt met zijn artistieke aspiraties en familieproblemen. Ruby McNutt is de ex-vrouw van Paul en heeft een complexe relatie met hem.

Related posts