Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WIL
WIL © Charlie De Keersmaecker
België boven

WIL 

Ik zag twee beren broodjes smeren. O, het was een wonder. Het was een wonder, boven wonder. Dat die beren smeren konden. Hi-hi-hi, ha-ha-ha. Ik stond er bij en ik keek ernaar.

Ik stond er bij en ik keek ernaar. Dat is de rode draad die zich doorheen Wil verstrengeld in wat wel één van de beste Vlaamse Oorlogsfilms in tijden kan zijn. Wil is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers en speelt zich af in Antwerpen bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wilfried Wils en zijn beste vriend Lode zijn net afgestudeerd aan de politieacademie. Als jonge rekruten staan ze tussen het Antwerpse volk en de Duitse bezetting. Wanneer ze op een avond van een Duitse hoge pief het bevel krijgen om een Joodse familie uit hun huis te zetten, begint hun geweten parten te spelen. Al snel moeten ze de keuze maken of ze genadeloos blijven stil staan of toch ingrijpen tegen de Duitse bezetting.

Na zijn nudistenfilm, De Patrick, van enkele jaren terug gooit Tim Mielants het over een heel andere boeg. Met zijn eerste oorlogsfilm bewijst Mielants dat hij in verschillende filmgenres meester is. Het realisme en de setting geven je doorheen heel de film zo een beklemmend gevoel dat je jezelf even in 1942 waant. Ook het beeldformaat en de intense score voegen een extra laag toe aan de film. Je ziet dan ook niet iedere dag een Nazivlag wapperen aan de kathedraal van Antwerpen. Deze film is een prachtig voorbeeld van Hollywood aan de Schelde gecombineerd met de Vlaamse boerenfilms van weleer. Denk dan vooral aan films zoals Daens, De Witte van Sichem en De Leeuw van Vlaanderen.

Wil
WIL © Charlie De Keersmaecker

Losstaand van de intensiteit van de film mag hij ook heel wat nationale en internationale sterren op zijn eindgeneriek noteren. Zo bewijzen Stef Aerts en Matteo Simoni meermaals dat je niet per se naar Hollywood moet gaan om straffe acteurs te vinden. Ook, de nog vrij onbekende Annelore Crollet doet niet onder en straalt charisma uit zoals je die nog niet vaak gezien hebt in een Vlaamse film. Voor Dimitrij Schaad, die één van de leidinggevende Duitsers speelt, is het de eerste keer dat hij in een Vlaamse film mee doet. Dit weerhoudt hem er niet van om een prestatie van jewelste te leveren. De acteur uit Kazachstan speelde eerder al mee in een aflevering van Killing Eve en in de serie Das Boot. En moeten we nog door gaan? Zo passeren ook Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet en zelfs Jan Decleir de revue. Over een sterrencast gesproken.

Met een speelduur van net geen 2 uur weet Wil de kijker het meeste van de tijd te entertainen. Al zakt de film af en toe in elkaar door de, meestal, voorspellende plotwendingen. Verwacht je ook aan heel heftige scènes die voor de ene kijker wansmakend zijn en voor de andere een ware cinema beleving zorgen. De film zal nadat hij in de zalen verschenen is ook te zien zijn op Netflix, al raden we zeker aan om niet te wachten. Dit soort film moet je echt op het grote scherm in een bioscoop gezien hebben.

Met Wil teleporteer je jezelf terug naar de Duitse bezetting in Antwerpen van 1942. Verwacht je aan een intense film die je op het puntje van jouw stoel laat zitten. Een cast van jewelste met een hoog Hollywood aan de Schelde gehalte. Deze film is één van de beste Vlaamse oorlogsfilms van de afgelopen jaren en kan daarnaast ook wel eens de beste Vlaamse film van dit jaar worden. Wacht daarom zeker niet tot hij op Netflix verschenen is. Deze WIL je echt in de cinema gezien hebben.


GENRE: Drama, historie, oorlog
JAAR: 2023
REGIE: Tim Mielants
CAST: Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Gene Bervoets, Frieda Pittoors, Frank Vercruyssen, Tine Van den Wyngaert, Sofie Decleir
LAND : België, Nederland, Polen

Related posts