Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LES CYCLADES
LES CYCLADES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LES CYCLADES 

De Franse filmmaker Marc Fitoussi die regelmatig films maakt met Belgische producenten is zo’n regisseur die wel zware onderwerpen wil aanraken, maar er toch voor kiest om het allemaal wat luchtig te gaan verpakken, vaak – ten minste bij de Franstaligen toch – geliefd bij zowel de critici als bij het publiek. Het begon La Vie d’artiste met Sandrine Kiberlain, gevolgd door Cannes-favoriet Copacabana met Isabelle Huppert en haar dochter Lolita Chammah. Later verschenen nog La Ritournelle met alweer Isabelle Huppert en Maman a tort met onze eigenste Émilie Dequenne.

Les Cyclades
LES CYCLADES (c) IMDB Pro

Wellicht door het overaanbod en wellicht net iets te typische Franse karakter heeft Les Cyclades zo goed als geen enkele Vlaamse cinema gezien. Best wel jammer, want ook al rijdt men zich op bepaalde momenten in de vernieling door net iets te veel clichés aan te halen – die verdomde afgezaagde discosongs uit de seventies – is deze feelgoodkomedie best wel te pruimen. Op scenariovlak hoef je hier niets vernieuwends te zoeken. Het verhaal dat over twee jeugdvriendinnen gaat die elkaar uit het oog verliezen waarvan later blijkt dat ze elkaars tegenovergestelde zijn geworden passeerde meer dan eens de revue en vaak minder leuk dan in deze Franse komedie.

De film begint in 1989. Alles is nog koek en ei tussen de twee vriendinnetjes Magalie en Blandine. Terwijl hun ouders de bloemetjes buiten zetten, nippen ze zelf in het geniep van een glasje Malibu en luisteren ze naar de soundtrack van The Big Blue. Het grote leven is nog veraf en de twee beloven elkaar dat ze samen naar het Chozoviótissa-klooster op het eiland Amorgós zullen gaan waar de film was opgenomen. Loze woorden en eens te meer blijkt – zoals de Nederlandse band Het Goede Doel het destijds zong – vriendschap niet meer dan een illusie te zijn. De twee groeien uit elkaar tot Blandine’s zoon twintig jaar later op de fameuze cd botst en de naam van haar voormalige vriendin ziet.

Les Cyclades
LES CYCLADES (c) IMDB Pro

Sinds haar scheiding heeft Blandine (Olivia Côte) vergeten leven en is ze een echte zuurpruim geworden die niet meer weet dat mensen ook wel eens kunnen lachen. Via Facebook vindt zoonlief Benjamin de adresgegevens van Magalie (Laure Calamy) en hij slaagt erin om de twee gewezen vriendinnetjes opnieuw met elkaar in contact te brengen. Het contrast kan niet groter, want Magalie is een hopeloze flapuit die met iedereen in de koffer duikt. Toch wagen de twee het erop om hun oude belofte na te komen en samen naar Griekenland te trekken. De Engelse titel heet dan ook niet voor niets Two Tickets to Greece.

Soms wordt het FC De Kampioenen-gewijs lachen en grollen met een resem voorspelbare situaties of zit je je te ergeren aan Kristin Scott Thomas die als een goedlachse hippie – inclusief debiele pruik – zowat het slechtste uit haar carrière etaleert, toch mag Les Cyclades met de grote hoop mee. Of om het met veel minder woorden te zeggen: een grappig niemendalletje.

GENRE: komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Marc Fitoussi
CAST: Laure Calamy, Olivia Côte, Kristin Scott Thomas
LAND:  Frankrijk

Related posts