Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Anthony Nti en Chingiz Karibekov
CHINGIZ KARIBEKOV en ANTHONY NTI (c) Bart Baevegems
De keuze van

Anthony Nti en Chingiz Karibekov 

Film Fest Gent koppelde in hun 2×25-project componisten aan regisseurs of soms ook regisserende duo’s met als resultaat 25 knappe kortfilms met een sterke soundtrack er bovenop. Zo mochten Anthony Nti en Chingiz Karibekov, het tweetal achter Boi en Da Yie, met de muziek van Howard Shore aan het werk. Hun resultaat Drift kan je nog enkele dagen in de Gentse bioscoopzalen bewonderen, maar is ook op de site van Film Fest Gent te vinden.

Wij vroegen hen naar aanleiding van deze gelegenheid naar hun 5 filmtips en kregen volgend inspirerend lijstje terug:

HYENAS (Djibril Diop Mambéty)

Een meesterwerk van een van de belangrijkste filmmakers van de 20e eeuw. Voor Djibril Diop Mambéty was filmmaken een kwestie van liefde, en niet van geld. In zijn werk toont hij de impact van zowel geld als liefde op de menselijke conditie. Deze zijn voor hem, in deze maatschappij, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Hyenas benadrukt hij hoe we uiteindelijk machteloos staan tegenover beide krachten.


INSIDE MAN (Spike Lee)

Dit zou wellicht de meest vermakelijke film van Spike Lee kunnen zijn, maar een Spike Lee Joint beperkt zich nooit tot louter entertainment. Inside Man draait om een overval, en via deze overval vertelt Lee een verhaal over de multiculturele samenleving in het centrum van New York City.


BURNING (Lee Chang Dong)

In Burning laat Lee Chang Dong op een intrigerende manier William Faulkner en Haruki Murakami samenkomen in het mysterie van zijn verhalen. Door twee van hun kortverhalen met dezelfde titel te combineren, ontstaat een prachtige thriller die alleen de kern van beide verhalen vasthoudt.


THE GREAT DICTATOR (Charlie Chaplin)

Hitler bewonderde Chaplin, en vooral het personage van The Little Tramp, dat symbool stond voor “de gewone man”. In reactie hierop riskeerde Chaplin zijn eigen carrière om Hitler belachelijk te maken. Hij maakte een pacifistische film waarin hij van de Tramp een Joodse man maakte. Een gedurfde en, in die tijd, zelfs gevaarlijke keuze. Maar het leidde ook tot essentiële cinema.


UN PROPHÈTE (Jacques Audiard)

Deze film belicht de gruwel van een (jammer genoeg niet zeldzame) coming-of-age-ervaring binnen de muren van een gevangenis, en verkent tegelijkertijd de clash tussen verschillende culturen. Een jongeman met Algerijnse roots wordt de loopjongen van een Corsicaanse maffiabaas in een Franse gevangenis. Hier moet hij ook leren een man te worden. Het is een genre film, maar ook een sociale drama. Entertainend en pakkend tegelijk.

Related posts