Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DESMOND EN HET MOERASMONSTER
DESMOND EN HET MOERASMONSTER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DESMOND EN HET MOERASMONSTER 

Desmond en zijn vrienden uit het Frambozenbos hebben er genoeg van. Ze willen niet langer geterroriseerd worden door het vreselijke monster uit het moeras. Tenminste, als dat beest echt bestaat? Niemand heeft het ooit in levenden lijve gezien. Maar wie zou anders de appels van het gelukkige varken Desmond gejat hebben? Wie heeft de enorme collectie nagellak van Bessie Koe of de elektrische gitaar van Willie gestolen? Sebastian Haas’ bokshandschoenen zijn ook al verdwenen. Nee, ze hebben er genoeg van!

Er zal een val gebouwd worden om dat verschrikkelijke wezen te vangen. Helmut Eland, de voorzitter van de gemeenteraad, weigert dit ridicule idee te steunen. Hij vindt het een verspilling van kostbare werkuren. Maar wanneer zijn favoriete dorpsbewoonster, de zeer nette mevrouw Krokodil hem bij het plan wil betrekken, zwicht hij al snel voor haar charmes. De werkzaamheden worden echter verstoord door de komst van Oom Alligator. Voor Kleine Krook, het zoontje van mevrouw Krokodil, is hij niet bepaald ‘een goed voorbeeld’.

De ingenieuze moerasmonsterval is klaar. Het lokaas wordt een reuze appelmuffin, de specialiteit van krulstaart Desmond. Alle vrolijke Frambozenbosbewoners verbergen zich in een nabijgelegen hol en wachten geduldig tot het monster opduikt. De deur gaat op slot en Helmut krijgt de sleutel in bewaring. Aanvankelijk is iedereen wild enthousiast maar het wachten duurt lang en de verveling slaat toe. Sebastian Haas vindt het maar niks dat hij zijn verjaardag in een hol moet vieren. Iedereen herinnert zich nog hoe hij hen ooit allemaal voor de gek hield door elke dag opnieuw zijn verjaardag te vieren. Want cadeautjes en taarten zijn toch zo leuk.

Deze farce liep goed af toen Sebastian berouw kreeg en aan iedereen z’n excuses aanbood. 24 uur later zitten ze nog altijd in hun hol te staren naar een reusachtige appelmuffin. Daar krijg je wel honger van. Helmut moet ter hulp komen maar belandt natuurlijk zelf in de val. Nu staan de zaken er pas écht slecht voor. Volgens Willie is Helmut de ‘slechtste’ eland die er bestaat. Willie worstelt trouwens wel vaker met problemen. Iedereen is namelijk goed in iets: Desmond is de beste muffinbakker, Bessie de beste nagellakster, Sebastian is de snelste, maar Willie is in helemaal niks de beste! Dus wordt hij ‘de beste in slecht zijn’. In tegenstelling tot wat hij had gehoopt, maakt zijn ondeugdelijke gedrag hem niet bepaald populair. Hij had zo gewenst dat iedereen hem cool zou vinden.

Samen met de andere bosbewoners vindt hij iets waar hij wél goed in is. Gelukkig kan Kleine Krook door een gaatje uit het hol kruipen en Helmut uit de val bevrijden. Nu zullen ze snel van hun herwonnen vrijheid kunnen genieten, tot plotseling Oom Alligator opduikt. Door een samenloop van omstandigheden wordt het mysterie van het moerasmonster nu eensklaps opgelost. Dat denkt men tenminste want wie steekt daar, terwijl de eindgeneriek al over het scherm loopt, plots z’n vreselijke klauw in beeld?

Desmond En Het Moerasmonster is de eerste langspeelfilm van . Deze Zweed is vooral bekend van de videoclip bij Radioheads Paranoid Android, waarvoor hij diverse MTV-nominaties kreeg. Het is meteen ook de eerste stopmotionfilm (een techniek waarbij kleipoppetjes frame per frame – 24 per seconde – worden gefotografeerd en die internationaal aansloeg in Chicken Run, The Nightmare Before Christmas en Wallace & Gromit) van Zweedse afkomst.

Deze vrolijke prent is aanbevolen vanaf 4 jaar en heeft dus uiteraard een simpel verhaaltje. De sfeer is echter bijzonder leuk en de ‘personages’ zijn om van te snoepen. Ook de ambachtelijkheid waarmee alles in elkaar werd geflanst, is een huzarenprestatie. Het Frambozenbos is tot in de details uitgewerkt en ziet er echt sprookjesachtig uit. Kinderen zullen wat graag verdwijnen in deze oase waar het prettig is om te vertoeven. Pittig detail is dat alle gebruikte voorwerpen werden ontworpen met gebruik van natuurlijk materiaal. Uiteraard steekt deze prent ook boordevol aanstekelijke humor en frisse grollen. Verrassend is echter het gebruik van een flashbackstructuur. Een risico voor dit genrefilm maar Carlsson klaart de klus probleemloos. 

GENRE: animatiefilm
JAAR: 2006
REGISSEUR: Magnus Carlsson
LAND:  Zweden

Related posts