Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BILOXI BLUES
BILOXI BLUES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BILOXI BLUES 

Wellicht is Ferris Bueller’s Day Off de meest succesvolle rol van Matthew Broderick. Maar er was nog zo veel meer in de eighties met Matthew, denk maar aan War Games, Ladyhawke, Project X of deze nu wat vergeten Biloxi Blues uit 1988. Vergeten, en dus doken wij de archieven in om te zien of deze film de tand des tijds heeft doorstaan.

Biloxi Blues maakt deel uit van de de Eugene-trilogie van toneelschrijver Neil Simon waarin we het leven volgen van Eugene Jerome (het alter ego van Simon) en bestaat uit Brighton Beach Memories, Biloxi Blues en Broadway Bound. Een makkie voor Matthew Broderick, want die vertolkte de rol van Eugene ook al op Broadway.

BILOXI BLUES
BILOXI BLUES (c) The Movie Database (TMDB)


In Biloxi Blues merken we Eugene Jerome op als twintiger. De Tweede Wereldoorlog nadert haar laatste schreden, toch wordt de jonge kerel nog opgeroepen om het land te dienen. Omdat je deze jonge knapen zo maar niet onder het wapengekletter van de nazi’s of de Jappen kan gooien, krijgen ze eerst een militaire opleiding in het plaatsje Biloxi dat zich in het snikhete Mississippi bevindt. Vanaf het begin voelt Eugene zich anders dan de rest van het peloton dat gedomineerd wordt door de bullebak Wykowski (Matt Mulhern). Het ergste moet nog komen, als ze kennis maken met de sadistische sergeant Toorney (Christopher Walken) die er plezier in schept om zijn medemens te kraken.

Biloxi Blues is een zeer aangename prent met prima vertolkingen. Broderick is perfect gecast als het kneusje en als je een losgelaten psychopaat zoekt, dan is Christopher Walken altijd wel een ideale optie. De regie was in handen van Mike Nichols , de man van Who’s Afraid Of Virginia Woolf?, The Graduate, Catch-22 en Silkwood. Er is wel een duidelijk verschil tussen het deel dat zich binnen de kazerne afspeelt en dat er buiten. Als we binnen de militaire muren blijven zien we een sergeant aan het werk die beelden oproept van An Officer And A Gentleman en Full Metal Jacket. Eens daarbuiten gaat het om een ontmaagding bij een hoer, en dat is behoorlijk minder interessant, maar dat hoort nu eenmaal ook bij het leven van Eugene Jerome.

GENRE: drama
JAAR: 1988
REGISSEUR: Mike Nichols
CAST: Matthew Broderick, Christopher Walken, Matt Mulhern, Corey Parker, Casey Siemaszko, Park Overall, Alan Pottinger, Mark Evan Jacobs, Penelope Ann Miller
LAND: USA

Related posts