Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES
THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES 

Met The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes keren we terug naar Panem en het prille begin van The Hunger Games. De jonge Tigris en haar kleine neef Coriolanus Snow hebben het als kind hard te verduren tijdens “The Dark Days” en zien taferelen die je liever niet als kind wil meemaken. Zoveel jaren later staat de jonge Snow, gespeeld door een verrassend goede Tom Blyth, op een kantelpunt in zijn leven. Op de vooravond van de 10e Hunger Games wordt voor het eerst het mentorprogramma gelanceerd. Snow krijgt de opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke kandidate uit District 12. Een vurige zangvogel genaamd Lucy Gray Baird, vertolkt door een levendige Rachel Zegler. Of Snow zal slagen voor deze opdracht en zal inzien welke keuze juist of fout is, is nog maar het begin van heel het verhaal.  

Opnieuw kruipt Francis Lawrence, geen familie van Jennifer Lawrence uit de originele Hunger Games, in de regiestoel om dit verhaal tot leven te brengen. Want zeg nu zelf, toen Suzanne Collins in 2020 met een nieuw boek op de proppen kwam dat zich afspeelde in de wereld van de hongerspelen wisten we al meteen dat een film niet lang op zich ging laten wachten.

Francis regisseerde ook al 3 vorige delen, waaronder Catching Fire en Mockingjay Part 1 en Part 2. Voor deze film koos hij een andere aanpak. Zo bestaat de film uit verschillende delen, te herkennen aan de pancarten die een nieuw deel inleiden. Dit zorgt er voor dat de film meer diepgang krijgt en dat de focus op een bepaald deel van het verhaal steeds genuanceerd wordt. Iets wat voor ons een beter idee was dan er opnieuw 2 aparte delen van te maken.
 

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES (c) The Movie Database (TMDB)

De cast is net zoals bij de eerste Hunger Games-film een mengeling van bekende en minder bekende koppen. Van Rachel Zegler kan je tegenwoordig veel zeggen, haar uitspraken over haar komende project Snow White hebben haar de laatste tijd niet in een al te goed daglicht gebracht. Los daarvan zet ze wel een sterke vertolking neer als Lucy Gray Baird. Toegegeven, in het begin is het even wennen aan haar zangtalenten en opvallende kledij, maar daar geraak je snel voorbij. Zegler heeft trouwens dezelfde leeftijd als Jennifer Lawrence had wanneer de eerste Hunger Games-film uitkwam, toevallig of niet?

Verder heb je ook nog Viola Davis die in de huid kruipt van Dr. Volumnia Gaul, de nieuwe gamemaker. Davis legt een gestoorde rol neer waarmee ze nog maar eens bewijst wat ze allemaal in zich heeft. Ook Peter Dinklage zet een straffe, Haymitch-achtige, rol neer als Dean Casca Highbottom, de uitvinder van The Hunger Games. De meest onderbenutte rol is voor Hunter Schafer, die Tigris speelt. Schafer brengt een charme op het scherm dat iets speciaals heeft. Het is dan ook jammer om te zien dat ze niet veel aan bod komt in deze film.

Net zoals The Hunger Games de grote doorbraak was voor Jennifer Lawrence, kan The Ballad of Songbirds & Snakes dat mogelijks ook wel zijn voor de vrijwel onbekende Tom Blyth. Als nieuw talent brengt hij een jonge Snow die zijn weg zoekt naar de top en meermaals voelt hoe het is om te winnen en ook om te verliezen. Een acteur om zeker in de gaten te houden als je het ons vraagt. 

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
THE HUNGER GAMES: THE BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES (c) The Movie Database (TMDB)


Één van de positieve dingen aan deze film is dat het dieper inzoomt op de wereld van Panem en de districten. Zo krijg je als kijker meer locaties en plaatsen te zijn in Panem en in District 12. Uiteraard hier en daar met de, soms overbodige, verwijzingen naar de vorige delen. De film voelt exact aan zoals hij moet aanvoelen, een tijdperk dat zich afspeelt 64 jaar voor de gebeurtenissen uit de eerste Hunger Games-film. Een tijdperk waarin de nasleep van de oorlog nog goed voelbaar is en The Hunger Games hun kijkers begint te verliezen en welke slimme innovaties de spelen kunnen redden.  

Toegegeven, de nieuwe Hunger Games-film is niet voor iedereen. Voor de fans van de vorige delen of van de boeken zal de terugkeer naar Panem een warm welkom zijn. Voor anderen de ideale gelegenheid om de vorige delen te (her)ontdekken. En voor sommigen de zoveelste young-adult verfilming die nergens op slaat. Laat je dus zonder al te veel vooroordelen terugbrengen naar een wereld die zich afspeelt voor de geboorte van Katniss Everdeen en laat ‘Snow’ op je neervallen. And may the odds be ever in your favor. 

GENRE: avontuur
JAAR: 2023
REGISSEUR: Francis Lawrence
CAST: Tom Blyth, Rachel Zegler, Hunter Schafer, Peter Dinklage, Dean Casca Highbottom, Viola Davis
LAND:  USA

Related posts