Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SCHNEIDER VS. BAX
SCHNEIDER VS BAX (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SCHNEIDER VS. BAX 

Voor zijn negende film Schneider vs. Bax koos Alex van Warmerdam voor een ouderwets misdaadverhaal. Wie vertrouwd is met het werk van deze Nederlander weet natuurlijk dat een rechttoe-rechtaan verhaal bij hem uit den boze is en dat je je mag verwachten aan heel wat absurde situaties. Vergelijkingen die eerder gemaakt zijn met het werk van de Coen-broers zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen.

SCHNEIDER VS BAX
SCHNEIDER VS BAX (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal begint bij Schneider (Tom Dewispelaere, die we in onze contreien vooral kennen van de hitseries Over Water en Callboys) die met zijn gezin de kaarsjes uitblaast voor wat een heerlijke verjaardag moet worden. De man leidt op het eerste gezicht een saai nine to five-leventje, maar bij van Warmerdam is niets wat het lijkt. Zonder dat zijn twee kinderen en vrouw (Loes Haverkort) het weten, verdient de echtgenoot des huizes zijn brood als huurmoordenaar. Voor zijn opdrachtgever Mertens (Gene Bervoets – flamboyant zoals alleen hij het kan) maakt het geen moer uit of Schneider een verjaardag te vieren heeft of niet. Als er moet gewerkt worden dan is dat maar zo, en in Schneiders geval is dat iemand om het loodje leggen.

Het doelwit is de snuivende en zuipende Ramon Bax (Alex van Warmerdam) die in een afgelegen hutje in de Nederlandse moerassen woont. Een gemakkelijke klus volgens Mertens, en bovendien gaat het om een kindermoordenaar dus hoe eerder de man onder de zoden ligt des te beter. Schneider, die niet aan zijn proefstuk toe is, weet na een tijdje wel niet wat hem overkomt. De anders zo koelbloedige huurmoordenaar wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van misverstanden en misrekeningen waardoor de moordtaak zo goed als uitzichtloos wordt.

SCHNEIDER VS BAX
SCHNEIDER VS BAX (c) The Movie Database (TMDB)

Alex van Warmerdam die zelf het scenario schreef, koos voor een spannend misdaadverhaal over twee meedogenloze killers die tegenover elkaar staan. Apart aan dit best wel leuke verhaal is dat je als kijker geen sympathie hebt voor één van de twee, want het zijn beide leeglopers die geen greintje respect hebben voor anderen en louter opportuun functioneren. Dat maakt Schneider vs. Bax anders dan de rest, ook al moet je wel te vinden zijn voor de Nederlandse humor. Gelukkig blijft Alex van Warmerdam ook in deze film zijn trouwe zelf en gaat hij nooit plat op de buik. Een Nederlandse thriller die zich afspeelt in de rietgrachten en met veel Vlaams talent aan boord, meer moet dat niet zijn om je over de streep te trekken, toch?


GENRE: misdaad, satire
JAAR: 2015
REGISSEUR: Alex van Warmerdam
CAST: Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam, Maria Kraakman, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Pierre Bokma, Henri Garcin, Loes Haverkort
LAND: Nederland

Related posts