Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HEARTS OF STONE
HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET
België boven

HEARTS OF STONE 

De Antwerpse Tom Van Avermaet heeft als producent, scenarist en regisseur, een ronkende naam in het Belgische filmlandschap. Zijn succesvolle carrière omvat een verscheidenheid aan projecten, waaronder kortfilms, commercials en televisiewerk. Hij staat vooral bekend om zijn kortfilm Dood van een Schaduw uit 2012 met een uitstekende Matthias Schoenaerts in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van een soldaat die gedoemd is om de schaduwen van stervende mannen te verzamelen om zo zijn eigen leven terug te krijgen. De kortfilm werd internationaal geprezen vanwege zijn inventieve concept, visuele stijl en emotionele diepgang en sleepte een Oscar-nominatie in de categorie Beste Kortfilm in de wacht.

Dat Van Avermaet zijn stempel nog zou drukken op de Belgische en internationale filmmarkt, bewijst hij nu overduidelijk met Hearts of Stone, zijn nieuwe kortfilm met niemand minder dan Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo, Prometheus, Lamb) en Jessica Barden (The Lobster, Tamara Drewe, The end of the f***ing World) in de hoofdrollen.

HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET
HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET

In Hearts of Stone draait alles rond Paula, een straatartieste die brood op de plank verdient als estatua viviente, een levend standbeeld dat je zeker kent van een bezoek aan de beroemde Ramblas van Barcelona, in het centrum van de metropool. Paula koestert diepe liefde voor Agatha, een knap stenen sculptuur waarnaast zij dagelijks postvat. Hoewel een hechte relatie tussen de twee dames uiteraard ‘onmogelijk’ is, entertainen ze  ‘samen’ toch dagelijks de vele cultuur-geïnteresseerde passanten. Wanneer Paula op een dag haar plaatsje wil innemen, ontdekt ze dat haar geliefde standbeeld is vervangen door een meer contemporaine kunstwerk. 

Ondanks Paula’s enorme populariteit op sociale media, wordt haar bestaan plotsklaps heel eenzaam en vangt ze daarom een verwoede zoektocht aan naar haar stenen liefde. Uiteindelijk vindt Paula haar levenloze vriendin terug en geeft ze haar als definitief afscheid, symbolisch een laatste kus. Consternatie alom als Paula ’s avonds op het bal van de living statues, Agatha ontmoet in levenden lijve. 

HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET
HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET

Het inhoudelijk idee van Hearts of Stone is ontstaan door de creatieve samenwerking tussen Tom Van Avermaet en de meermaals bekroonde Britse producente, filmmaker en scenariste Alison Kathleen Kelly (Perfect People, Berlin, I Love You). Samen hebben ze een sterk scenario geschreven dat uitblinkt door zijn originaliteit en de straffe boodschap dat ondanks de inpakt van sociale media, een populair geliked persoon, als individu toch een uitgesproken eenzaam bestaan kan leiden. Een pijnlijke themaduiding die actueler is dan ooit. 

De acteerprestaties van beide internationale sterren zijn – ondanks de surreële narratieve insteek – heel overtuigend vooral door de manier waarop ze de ‘beperkingen’ van hun personages sensitief uitbeelden. Er heerst frictie tussen de twee dames en die spat niet alleen van het doek, maar slaat meteen ook heel spontaan over op de kijker. Maar ook de kleine nevenrollen van onder meer Jan Bijvoet (Wil, Luka) en Nabil Mallat (Juliet, Cool Abdoul), worden accuraat vertolkt.  

Opvallend en een dik applaus waardig, zijn enerzijds de prachtige kostuums, zeker de verrukkelijke retro-outfit van Noomi Rapace en anderzijds de wonderlijk geslaagde resultaten op het conto van het straffe make-up-team. De warme bronzen uitstraling vanNoomi werd verkregen na ellenlange schmink-uren, maar het resultaat is subliem. Ook het ingehouden charisma dat dankzij de vakkundig aangebrachte maquillage, van Jessica uitgaat als sculptuur, is tot in de kleinste details perfect uitgevoerd, al moest Jessica in functie van de volmaaktheid, veel te koude kledij dragen tijdens de kille draaidagen. 

HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET
HEARTS OF STONE (c) TOM VAN AVERMAET

Om de romantische symboliek in het verhaal efficiënt te omkaderen, heeft Van Avermaet twee functioneel krachtige en prestigieuze locaties uitgekozen: de ruime en lichtrijke oase van het Antwerpse Middelheim-beeldenpark en het historische en tot de verbeelding sprekende interieur van de 16de eeuwse Handelsbeurs in de Sinjorenstad. Tel daarbij het zwierige camerawerk, het optimale spel tussen licht, schaduw en kleur en de gedreven haarfijne regie, de visuele flair en het is nu al zeker dat Hearts of Stone zowel een nationale en internationale triomftocht zal maken op gerenommeerde filmfestivals en waarmee Van Avermaet misschien wel kans maakt op een (tweede) Oscar-nominatie.

Misschien vragen jullie zich – net als wij – af hoe Van Avermaet twee internationale diva’s heeft kunnen strikken voor een bescheiden Vlaamse productie ? We vroegen de regisseur of hij onze nieuwsgierigheid wou paaien en kregen als antwoord: “Op zich is dat via een soort normale procedure gegaan, met de hulp van casting director Annie Rowe hebben we haar en Jessica Barden gecontacteerd via hun agents. Beiden vonden ze het een mooi project en waren ze ook gemotiveerd om samen in een film te spelen. Na een persoonlijk gesprek hebben ze beide meteen ja gezegd. Voor Noomi is het zelfs de eerste keer dat ze in een kortfilm heeft meegespeeld. Noomi nam ook de taak van executive producer van Hearts of Stone op haar wat bij bekendere acteurs in de hoofdrol wel meer voorkomt als zij hun talenten lenen aan een project.” Dat weten we nu ook.

Genre: drama, romantiek
Jaar: 2023
Regisseur: Tom Van Avermaet
Cast: Noomi Rapace, Jessica Barden, Jan Bijvoet, Nabil Mallat
Land: België, Kroatië
Speelduur: 30 minuten

Related posts