Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BALZAC ET LA PETITE TAILLEUSE CHINOISE
BALZAC ET LA PETITE TAILLEUSE CHINOISE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BALZAC ET LA PETITE TAILLEUSE CHINOISE 

Eindelijk is één van de meest succesvolle romans, Dai Sijies Balzac et la Petite Tailleuse Chinois, verfilmd. Of het boek beter is dan de film is een eeuwige discussie die we met plezier overlaten aan de kritische geesten van de frenetieke literatuuradepten.

Het verhaal speelt zich af in het begin van de jaren 70 in China. Luo en Ma, zoons van intellectuele en reactionaire families, worden tijdens de Culturele Revolutie naar een ‘heropvoedingskamp’gestuurd, ergens in een afgelegen dorp aan het Phoenix-gebergte dat de grens vormt met Tibet. De verwelkoming is kort en duidelijk. De communeleider verbrandt Luos kookboek en dankzij een clever politiek zetje, wordt Mas viool net niet stukgeslagen.

BALZAC ET LA PETITE TAILLEUSE CHINOISE (c) The Movie Database (TMDB)
BALZAC ET LA PETITE TAILLEUSE CHINOISE (c) The Movie Database (TMDB)


Het neerslachtige duo moet de dagen vullen met hard agricultuur labeur. Hun culturele dorst kunnen ze met mondjesmaat laven in de bioscoop van een aanpalend ruraal dorp. In deze sombere tijden ontmoeten ze een oude kleermaker en zijn mooie kleindochter. De simpele maar lieve ‘kleine kleermaakster’ schudt het emotionele leven van het intellectuele tweetal grondig doorheen. Ze stelen een koffer vol boeken en ’s avonds lezen ze voor uit klassiekers van Flaubert, Proust en natuurlijk Balzac. Luo wordt verliefd op het naïeve kind en Ma assisteert stilzwijgend in hun idyllische romance. Twintig jaar later keert dirigent Ma terug naar de plaats van zijn ‘heropvoeding’.

Het verhaal van Balzac et la Petite Tailleuse Chinoise is een intrigerende mix van autobiografische elementen en fictie. De momenteel in ballingschap levende 48-jarige Dai Sijie heeft zelf de adaptatie van zijn roman naar het grote scherm vertaald en daardoor is de filmstructuur vrij episodisch maar is de mis en scène daarentegen markant zelfzeker. Het vaak humoristische scenario is frappant solide en de expressieve soundtrack is hybride met de knappe natuurfotografie en ook de acteerprestaties zijn overtuigend en doorleefd. Alles aan dit politiek en romantisch drama is perfect gedoseerd en afgemeten en juist daar knelt het broos Chinees schoentje. De film is een tikkeltje te lang, mist spontaniteit, ongekunsteldheid en baadt in een artificiële schoonheid die op de koop toe wordt beladen met een weinig ad rem final shot.

Genre: drama
Jaar: 2002
Regisseur: Dai Sijie
Cast: Zhou Xun, Chen Kun
Land: China, Frankrijk
Speelduur: 116 minuten

Related posts