Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ONLY GOD FORGIVES
RYAN GOSLING in ONLY GOD FORGIVES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ONLY GOD FORGIVES 

De eerste samenwerking tussen de fantasierijke Deense producent, scenarist en regisseur Nicolas Winding Refn (Pusher-trilogie, Valhalla Rising) en Hollywoods favoriete kroonprins Ryan Gosling, in de intense en huiveringwekkende neo-noir-actiethriller Drive, de prijs voor de beste regie voor Refn was een internationale megahit. Omdat je nooit rotzooit met een winnend team, sloegen de twee nieuwe goudhaantjes de handen weer in elkaar voor Only God Forgives.

Veelzijdige hunk Ryan Gosling transformeert in een zwijgzame Charles Bronson-update die zijn ingehouden agressie ongecontroleerd botviert op de door hem geviseerde medemens. Het opgejaagd wild is deze keer niet bepaald de braafste van de klas, maar de gevreesde Chang, een Thaise flik die met een tot de verbeelding sprekende bijnaam en een snedig samoeraizwaard in het milieu sadistisch rond zich heen hakt. Een eersteklas opponent voor Julian, een Amerikaan die samen met zijn broer Billy een boksclub runt die fungeert als dekmantel voor drugsoperaties.

Wanneer Billy op gruwelijke wijze wordt omgelegd, zakt moeder Crystal, zeg maar dé “Ma” Baker van de machtige criminele drugsorganisatie, pisnijdig af naar Bangkok. Zij is belust op meedogenloze wraak en vol venijn stuurt ze Julian de onderwereld in om finaal af te rekenen met de Thaise gruwel-versie van Dirty Harry. Uiteraard laat Julians verraderlijke en in neonlicht flikkerende inferno-afdaling gruwelijke bloedsporen achter. Er een tekeningetje bijmaken, is wellicht overbodig!

RYAN GOSLING in ONLY GOD FORGIVES (c) The Movie Database (TMDB)
RYAN GOSLING in ONLY GOD FORGIVES (c) The Movie Database (TMDB)


Only God Forgives is een meedogenloze, maar van een excessief geweld barstende arthouse-‘afrekening’ met de typische agressieve Aziatische B-prenten uit de jaren tachtig. Gosling is alweer perfect als het laconiek glimlachende, inwendig kokende en genadeloos vergeldingsbeest. Hij wordt in zijn wraakactie gaaf bijgestaan door een voor de gelegenheid platinablonde en door oor en neus stoom uitstotende mama-crimineel Kristin Scott Thomas.

De montage is gaaf, de cameravoering super, de muziek van ex-The Red Hot Chili Peppers-drummer Cliff Martinez (Drive) is bangelijk indringend en de regie doorgedreven meticuleus. Oké, Only God Forgives is onmiskenbaar een Refn-Gosling II-box-office-raid, maar dan wel een hyper gestileerde, psychologisch onderbouwde en zinderende genreflirt om in te kaderen. De aan de omlijsting vastgekoekte klodders bloed moet je er echter wel bijnemen, jammer voor de gevoelige kijkers natuurlijk.


Genre: neo-noir
Jaar: 2013
Regisseur: Nicolas Winding Refn
Cast: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm
Land: Denemarken, Frankrijk
Speelduur: 90 minuten

Related posts