Als je de naam van Rita Hayworth moppert is het onmogelijk om niet te denken aan Gilda. En toch, deze nu vrij obscuur geworden Affair In Trinidad was destijds een veel groter succes in de bioscoop. Een meevaller voor Hayworth, want doordat de actrice een acteerpauze van vier jaar inlaste werd het een comeback door de gouden poort.
Grappig aan het hele verhaal is dat Hayworth er met deze film niet alleen op uit was om haar publiek opnieuw voor zich te winnen, maar ook de belastingen wilde ontduiken. In samenspraak met Columbia Pictures-president Harry Cohn richtte ze de Beckworth Corporation op, een productiebedrijf dat niet eens bestond. In ruil voor deze louche deal moest Columbia minder geld uitbetalen aan Hayworth voor haar acteerwerk.
Ook al was Rita Hayworth één van de grootste Hollywood-vedettes, toch zat de schrik er bij Columbia toch goed in. Niet alleen rees de twijfel of de wereld nog zat te wachten op een retour van Hayworth, maar ook de zang baarde de studio heel wat zorgen.
Hayworth vertolkt in deze film Chris Emery die in de toen nog Britse kolonie bekend stond als The Trinidad Lady en met haar zwoele danspasjes de temperatuur in de nachtbar omhoog moest zien te halen. De verleidelijke danspasjes waren voor mannenverslindster Hayworth geen probleem, het zingen daarentegen was iets anders. Hayworth’s zangstem werd uiteindelijk nagesynchroniseerd door Jo Ann Greer, die dat later ook voor haar zou doen voor haar rollen in Miss Sadie Thompson en Pal Joey.
Affair in Trinidad wordt gemakshalve – en wellicht wegens Rita Hayworth – omschreven als een film noir, maar dat is de film verre van. Wel is het een onderhoudend spionagefilm waarin weinig gebeurt.
De film opent met loeiende sirenes van een ambulance wanneer het lijk van Chris’ echtgenote aangespoeld raakt. Doordat de man eigenlijk een mislukte kunstenaar is wijst alles er op dat het om een wanhoopsdaad gaat, maar daar gelooft de broer van het slachtoffer (Glenn Ford) geen snars van en gaat op onderzoek uit.
Een film met stijl, maar ook routineus, stijfjes en vrij ongeloofwaardig. De regie lag in handen van Vincent Sherman die goed bevriend was met acteur Errol Flynn en met hem Adventures of Don Juan maakte. Ook stond hij achter de camera voor drie films met Joan Crawford: The Damned Don’t Cry, Harriet Craig en Goodbye, My Fancy.
Het is duidelijk dat de camera alsmaar gericht is op Hayworth en haar lichamelijke kwaliteiten, ook al acteert ze meer dan behoorlijk en straalt ze van het scherm. Glenn Ford ontbreekt zoals wel vaker net dat iets extra karakter, terwijl de spionnen en de geheime agenten eerder zoutloze karikaturen uit een Nero-strip lijken, inclusief hun clichés. Maar toch hoe streng we ook mogen klinken, is dit een aangenaam filmpje voor iedereen die een zwak heeft voor dit soort titels.
Affair In Trinidad is in gerestaureerde versie te vinden op een Blu-ray van Powerhouse Indicator.
GENRE: misdaad, spionage
JAAR: 1952
REGISSEUR: Vincent Sherman
CAST: Rita Hayworth, Glenn Ford, Alexander Scourby, Valerie Bettis, Torin Thatcher, Howard Wendell LAND: US