Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DISENGAGEMENT
Disengagement (c) IMDB Pro
Flashback

DISENGAGEMENT 

Amos Gitaï  is in cinefiele kringen een geëerde producer, scenarist en regisseur. Kadosh, Kippur, Alila en Promised Land zijn stuk voor stuk sterke, van politiek doordrongen en intens geëngageerde films die vaak aanleiding geven tot internationale verhitte discussies. Gitaï steekt zijn subjectieve mening en visie trouwens niet onder stoelen of banken. In Disengagement is dat niet anders.

Het verhaal? Wanneer Ana (Juliette Binoche) anno 2005 naar Frankrijk moet reizen voor de begrafenis van haar vader, ziet zij na lange tijd eindelijk haar halfbroer Uli terug. Hij brengt nu brood op de plank als een hooggeplaatste bij de Israëlische politie. Wanneer enkele dagen later haar vaders testament wordt voorgelezen, wordt Ana geconfronteerd met een verdrongen periode uit haar verleden.

Disengagement
Disengagement (c) IMDB Pro

Desondanks volgt ze haar vaders ultieme wens en beslist ze om terug te keren naar Israël om haar ‘vergeten’ dochter op te zoeken. Tijdens haar odyssee raakt ze verzeilt in de chaos die ontstaat tijdens de gedwongen ontruiming van de Israëlische nederzetting in Gaza. Uitgerekend Uli’s politiediensten spelen een belangrijke rol bij de terugtrekking. Ana moet kant kiezen in het schrijnende conflict.

Disengagement is het derde en laatste deel van Gitaï’s vivisectietrilogie over identiteit, grenzen en nationaliteit. Ondanks een van de pot gerukte openingsscène is Disengagement een Gitaï grand cru. Hij laat de toeschouwer niet genieten van het aroma maar duwt de neus van de toeschouwer (gewoontegetrouw) op de harde en vooral hartverscheurende Israëlische werkelijk.

In deze dynamische roadmovie voert hij deze keer een evenwichtige en ontroerend gechoreografeerde pas de deux op over de vegetatieve cohesie tussen innerlijke emoties en externe mensonterende gebeurtenissen (let op de dubbelzinnigheid van de titel die bovendien intelligent wordt uitgespeeld in de generiek). Een treffende tranche de vie zoals we er maar weinig te zien krijgen.

GENRE: drama
JAAR: 2007
REGISSEUR: Amos Gitaï
CAST: Juliette Binoche, Liron Levo, Jeanne Moreau, Dana Ivgy, Hiam Abbass
LAND: Duitsland, Italië, Frankrijk, Israël



Related posts