Subscribe Now
Trending News

Blog Post

I SPY
I-SPY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

I SPY 

Mede door de niet te tellen rommel heeft Eddie Murphy een heleboel films die men zich nauwelijks herinnert, laat staan dat men het erover heeft. De komedie I Spy is daar zo eentje van. Niet dat deze spionagekomedie per se bovenaan je watchlist moet, maar toch is deze film heel wat beter dan de troep waar Murphy ons meermaals mee confronteerde.

De film is gebaseerd op de hier compleet onbekende gelijknamige televisieserie uit de jaren ’60 met Robert Culp en Bill Cosby in de hoofdrollen. Geen nood, je moet deze reeks niet geizen hebben om deze I Spy te kunnen volgen, want het is niet meer dan een klassiek James Bond-verhaal, maar dan met een komische insteek.

I-SPY (c) The Movie Database (TMDB)
I-SPY (c) The Movie Database (TMDB)

Alex Scott (Owen Wilson) is een klunsje bij het Bureau of National Security. Niemand die hem serieus neemt en hij is het soort spion die keer op keer zijn opdrachten doet mislukken. Bij gebrek aan ander inzetbaar personeel wordt hij toch naar Budapest gestuurd om er voor te zorgen dat wapenhandelaar Arnold Gundars (een zoals altijd onuitstaanbare Malcolm McDowell) een gestolen gevechtsvliegtuig kan doorverkopen aan terroristen. Scott gaat niet alleen op missie, want hij krijgt het ongewenste gezelschap van bokser Kelly Robinson (Eddie Murphy) zodanig dat men undercover op het feestje van Gundars kan binnendringen.

I Spy volgt het klassieke stramien van de buddy cop movie waarin twee personages elkaar niet kunnen uitstaan, maar op het einde van de rit twee handen op één buik worden. Niks nieuws, maar in het geval van Murphy en Wilson een perfecte kapstok voor een leuke komedie, die naast grollen ondersteund wordt door vrij behoorlijke actiescènes. Naast de twee lolbroeken bespeuren we ook nog Famke Janssen (ooit nog Bond-girl in GoldenEye) van wie je nooit weet of je haar kan vertrouwen of niet en dus voor de nodige fun zorgt.

Op het einde wordt het allemaal te rommelig, te voorspelbaar en zelfs een tikkeltje vervelend, toch slaagt Betty Thomas, die als actrice bekend werd in Hill Street Blues en als regisseuse ook de Murphy-film Dr. Dolittle draaide, erin om een degelijke komedie af te leveren. Ook al beslisten de critici er destijds anders over en kreeg I Spy heel wat negatieve kritieken, wat wellicht één van de redenen was waarom het een commerciële flop werd.


Genre: komedie
Jaar: 2002
Regisseur: Betty Thomas
Cast: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen, Malcolm McDowell, Gary Cole, Phill Lewis, Bill Mondy
Land: USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts