Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE PRINCESS BRIDE
THE PRINCESS BRIDE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE PRINCESS BRIDE 

Wat is er mooier als kind dan je opa die je een sprookje voorleest? Dat vindt het kind (Fred Savage) uit The Princess Bride niet. Zijn opa (Peter Falk) is immers zo’n saaie vent die er de slechte gewoonte op nahoudt om hem te pas en te onpas in de wangen te knijpen. De moeder weet de zieke jongen toch te overhalen en opa leest voor uit het boek The Princess Bride dat al generaties lang binnen de familie wordt doorgegeven.

THE PRINCESS BRIDE
THE PRINCESS BRIDE (c) The Movie Database (TMDB)


De jongen – wiens naam we nooit te weten komen – is er in ieder geval niet gelukkig mee. Zeker niet als blijkt dat het een sprookje is waarin liefde centraal staat. De bengel wil geen verhalen over kussende prinsessen, maar één over strijdvaardige ridders die weten waar hun zwaard voor dient. Maar de opa stelt de jongen gerust dat zijn wachten beloond zal worden.

Af en toe laat regisseur Rob Reiner de camera nog eens binnendringen in de slaapkamer van de jongen, maar eens de grootvader het boek openslaat treden we een heel ander soort terrein binnen. Buttercup, een beeldschoon boerenmeisje vertolkt door de toen 21-jarige Robin Wright, wil met haar grote liefde, de boerenknecht Westley (Cary Elwes), trouwen. Dat lijkt nog aardig te gaan lukken ook, tot op het moment dat Westley beseft dat hij eerst wat centen moet gaan verdienen. Het loopt slecht af, want Buttercups vriendje wordt gedood door een bende piraten. Vijf jaar later wordt Buttercup uitgekozen als de bruid van Prins Humperdinck (Chris Sarandon), maar oude liefde roest niet.

WALLACE SHAWN
WALLACE SHAWN in THE PRINCESS BRIDE (c) The Movie Database (TMDB)


Rob Reiner is een man die vele markten thuis is. Met Misery en Stand By Me maakte hij enkele van de beste Stephen King-adaptaties, met This is Spinal Tap vond hij eigenlijk de mockumentary uit of maakte hij met When Harry Met Sally… gewoon een heerlijke oude romantische komedie. Met The Princess Bride ging hij voor het concept van de sprookjeskomedie. Speels genoeg om de kleintjes bij de les te houden, maar spitsvondig genoeg – vooral door de prima dialogen – om een ouder publiek te boeien, ook al lijkt de film zich af te spelen in De Efteling. Soms kinderachtig, om niet te zeggen stom, maar tegelijkertijd zo charmant geinig dat je het met alle liefde van de wereld toch omarmt.

Een film die vol met fijne figuren zit. Zo is de chemie tussen Robin Wright en Cary Elwes wel heel oprecht, want de twee raakten verliefd op elkaar tijdens het filmen en volgens Elwes was dat een probleem omdat hij na het zien van Robin zich nergens nog op kon concentreren. Veel zal ook te maken hebben met het toch wel beperkte acteertalent van Elwes, niet dat het echt stoort. De personages zijn sowieso gemaakt uit karton en bijna één voor één parodieën op sprookjesfiguren met als uitsmijter het olijke duo de Spaanse zwaardheld Iñigo Montoya (Mandy Patinkin met een fantastisch accent) en de reus Fezzik (André René Roussimoff die zes jaar later stierf). De twee worden ingehuurd door de sluwe Vizzini, een rol van de kleine Wallace Shawn wiens naam je misschien niet kent maar zeker en vast kent door zijn rollen uit de Woody Allen-films.

THE PRINCESS BRIDE
THE PRINCESS BRIDE (c) The Movie Database (TMDB)

The Princess Bride is eigenlijk het soort sprookjesfilm waar Disney tegenwoordig nood aan heeft. Een film die zich geen seconde serieus neemt, maar met een regisseur aan boord die wel weet wat een familiefilm betekent en dat is entertainment voor iedereen. Toegegegeven, soms zien de decors er net iets te onnozel uit, maar dat mag geen seconde de magie en de fun van deze prent in de weg staan. Deze film is tot op heden een klassieker in zijn genre gebleven, en na 100 minuten besef je waarom.

The Princess Bride is uit op Blu-ray


GENRE: sprookjeskomedie
JAAR: 1987
REGISSEUR: Rob Reiner
CAST: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, André the Giant, Fred Savage, Robin Wright
LAND:  USA
SPEELDUUR : 98 minuten

Related posts