Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAGIC IN THE MOONLIGHT
EMMA STONE in MAGIC IN THE MOONLIGHT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MAGIC IN THE MOONLIGHT 

Woody Allen, dé neurotische grijze eminentie van de huidige filmindustrie, zag het licht op 1 december 1935 als Allen Stewart Konigsberg in Brooklyn, New York. Allen was amper 15 toen hij al kittige oneliners wist te verkopen aan lokale nieuwsbladen. Vrij snel verdiende hij zijn koosjer dagelijks brood met absurdistische ‘leven en dood’-humor als stand-up comedian. Tijdens zijn shows toonde Allen al veel goocheltrucs, een hobby die hij nog altijd met veel passie uitoefent. Deze vrijetijdsbesteding heeft hij pas – na een veel gelauwerde filmcarrière als scenarist en regisseur – voor het eerst gebruikt als vertrekpunt van zijn 45ste langspeelfilm: Magic In The Moonlight.

Allens zoveelste komedie opent met een leuke identiteits-‘performance’ van Wei Ling Soo, de meest gevierde illusionist van zijn tijd, in een Europees full-house-theater in de jaren 20. Backstage komt van onder de Fu Manchu-maquillage een zekere Stanley Crawford, een Brits meestergoochelaar met een zelfbeeld zo hoog als Norman Fosters ‘Augurk’-building. Deze arrogante stick-in-the-mud (zoals de Britten zo’n pestlijder lyrisch omschrijven), wordt gevraagd om naar het Zuiden van Frankrijk af te reizen om er onderzoek te doen naar een mysterieuze Sophie Baker, een energieke jonge vrouw die beweert een spiritueel medium te zijn. Deze vlotte helderziende is ingehuurd door de rijke Catledge-familie waarvan zowel de moeder als de zoon stevig onder de indruk zijn van haar bijzonder talent en hopen dat ze hen in contact zal brengen met hun overleden echtgenoot en vader.

MAGIC IN THE MOONLIGHT
MAGIC IN THE MOONLIGHT (c) The Movie Database (TMDB)


Vanaf het eerste moment dat Stanley het aantrekkelijke medium ontmoet, is hij overtuigd dat ze een frauderende del is. Wanneer ze hem echter geraffineerd confronteert met een aantal van zijn persoonlijke ‘geheimpjes’ en trakteert op een frisse demonstratie van haar revelerende helderziendheid, slaat de zelfverzekerde weetal niet alleen tilt, maar voelt hij voor het eerst vlinders in de buik. Raakt Stanley dan toch in de ban van Sophie’s onverklaarbare competentie of tovert zij onverwacht een verliefd konijntje uit haar elegante vilten hoedje?

MAGIC IN THE MOONLIGHT
MAGIC IN THE MOONLIGHT (c) The Movie Database (TMDB)


Woody Allen zit ondanks zijn hoge leeftijd niet stil, maar dat hij amper een jaar na zijn Oscar-prent Blue Jasmine en zijn schitterende hoofdrol in John Turturro’s Fading Gigolo, al weer toeslaat met een onderhoudende en charmante romantische komedie die zich afspeelt tegen het kleurrijke zonnige decor van de Côte d’ Azur, is op z’n minst straf te noemen.

Magic In The Moonlight is zeker niet Allens sterkste film, maar wel een sfeervolle, luchtige en gedistingeerde periode-romcom van de nog altijd onbetwistbare en even geïnspireerde meester van het genre, zo blijkt. Bovendien speelt Emma Stone in deze magische ensemblekomedie met verve de attractieve tegenpool van Colin Firth die alweer perfect is gecast als de oerconservatieve Britse stijve hark (al wordt het wel hoogtijd om het typecastingsroer écht om te gooien).

GENRE: romantische komedie
JAAR: 2014
REGISSEUR: Woody Allen
CAST: Eileen Atkins, Colin Firth, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Simon McBurney, Emma Stone, Jacki Weaver
LAND:  USA

Related posts