Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAMA
MAMA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MAMA 

De Spaanse commercial-crack Andrés Muschietti realiseerde samen met zijn zus Barbara, Mamá, een amper drie minuten durend luguber kortfilmpje dat iedereen de gordijnen injoeg. Het Mexicaans fantasy- en horroricoon Guillermo del Toro bezorgde de Muschietti’s als uitvoerend producent, het noodzakelijke geld om Mama, de langspeelversie, te draaien.

De openingsscène van Mama kan tellen en zal menig ouder de schrik op het lijf jagen. Jeffrey schiet twee collega’s én zijn ex overhoop en neemt in alle staten Victoria en Lilly, zijn twee schattige dochtertjes van respectievelijk 1 en 3 jaar, mee naar een griezelig verlaten hut in de bossen. Vijf jaar later ontdekken de autoriteiten twee gefrustreerde en emotioneel getraumatiseerde, doch fysiek kerngezonde (!) kinderen die zich als dieren bewegen en amper kunnen praten.

MAMA
MAMA (c) The Movie Database (TMDB)



Na een grondig onderzoek en intense begeleiding kunnen ze terecht bij hun oom Lucas en zijn hippe vriendin Annabel. Uiteraard verloopt deze hereniging niet van een leien dakje. Lucas dondert van de trappen en is tijdelijk uitgeteld. Annabel is een coole rockchick die pedagogisch niet echt is onderlegd en daarenboven hebben de meisjes blijkbaar een bizar speelkameraadje dat beangstigende wiegeliedjes prevelt en insecten uit de muren kan laten oprukken. Over het merkwaardige vervolg reppen we verder met geen half woord.

Mama is een spannende horrorfilm die bol staat van de knappe visuele effecten en suggestieve schrikmomenten. Voor de ervaren genreliefhebbers bevat Mama zeker te veel clichés, te veel gejatte Japanse horrorelementen (cfr Ringu-(The Ring) en (The Grudge)-Ju-On) en is de ontknoping wellicht te déjà vu. Te bejubelen daarentegen is de doordachte aanpak van immer actuele thema’s als kinderverwaarlozing, ouderverantwoordelijkheid en de loyaliteit van kinderen naar hun moederfiguur. Tel daarbij de aanhoudend dreigende sfeer, de suggestieve stijl en de ‘geloofwaardige’ acteerprestaties van de Deen Nikolaj Coster-Waldau (Jame Lannester uit Game Of Thrones), de bijna onherkenbare Jessica Chastain (The Tree Of Life, Lawless, Zero Dark Thirty) en de twee hartveroverende kinderen, en je krijgt een veelvuldig bekroonde Mama die zich ontpopt tot een Romulus en Remus-huiver-akela. Brrrrrrrrrr

GENRE: horror
JAAR: 2013
REGISSEUR: Andrés Muschietti
CAST: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nélisse, Daniel Kash, Javier Botet
LAND: Spanje, Canada

Related posts