Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ÆON FLUX
Flashback

ÆON FLUX 

Een extreem dodelijke pandemie in 2011 heeft 99% van de bevolking uitgeroeid alvorens Trevor Goodchild er in slaagde om de ziekte een halt toe te roepen. Dergelijke populatiereductie heeft er ondertussen wel voor gezorgd dat de overlevenden met net genoeg zijn om in éénzelfde metropool te kunnen leven. Ze zijn samengepakt in Bregna, een ommuurde stadstaat en de laatste stad van de planeet. En dit voor de komende 400 jaar. Liefst vier eeuwen heerst de Goodchild dynastie over de populatie van Bregna en daar is niet iedereen zo gelukkig mee.

Door de verdwijningen die de doofpot worden ingestoken en andere tekenen van ernstige corruptie komen meer en meer mensen in opstand en hebben ze zich verenigd onder de naam Monicanen. Æon Flux is één van die strijders die zich verzet en ze is één van de beste. Ze vormt dan ook de ideale kandidaat voor riskante missies. Maar de prijs voor verzet is zwaar en er is altijd wel iemand die die moet betalen. En hoe zeker is ze dat ze wel aan de goede kant staat van het conflict?

ÆON FLUX (c) The Movie Database (TMDB)

Ah, de mooie tijd van 2005, toen je nog een actiefilm kon uitbrengen die op niet veel trok zonder dat er meteen gespeculeerd werd dat het een volledige agenda achter het vrouwelijke hoofdpersonage zat… Gebaseerd op de gelijknamige animatiereeks van de jaren ’90, Æon Flux was een film waar zeer veel reclame rond werd gemaakt bij release, zowel in de meer gespecialiseerde magazines alsook op de eerste digitale betaalzenders zoals Telenets Prime.

En toch is het een film waar je nu niet zoveel meer over hoort, ondanks dat de trailers zeker iets exotisch en gedurfd impliceerde. Maar die twee woorden zijn nooit erkende synoniemen voor kwaliteit en Æon Flux vormt een goed argument om het ook zo te houden. Het eerste wat meteen opvalt als je de trailer ziet, is de unieke stijl van de actie, maar voor de film in zijn geheel vertaald zich dit vooral als stijl over substantie. De actie is vloeiend en verschillende scènes zijn uiterst bijzonder uitgewerkt én de film durft op heel wat vlakken zeker risico’s te nemen.

Zo is er de ’s werelds meest monsterlijk beveiligde tuin, die is zowel erg vreemd en over-the-top, maar tegelijkertijd weet het meteen ook alle ogen naar zich toe te trekken. Het is echter niet alleen de over-the-top actie en exotische locaties die met de aandacht gaat lopen Zo ook, actrice en actieheldin, Charlize Theron in de titelrol. Het mag gezegd worden, Therons perfomance in deze film draagt enorm bij om deze film bekijkbaarder te maken, net zoals de dialoog die af en toe toch een glimlach weet te ontlokken.

Maar dit eigen karakter, de bereidheid om risico’s nemen en een leuke Charlize Theron zijn gewoon niet voldoende om een leuke film op te leveren. Voor alle visuele pracht is dit een film die het heel lastig heeft om de aandacht van de kijker vast te houden. Wel, hetgeen dat een groot verkooppunt van de film had moeten zijn – de exotische sfeer van de film – wordt net een molensteen door een ondermaats verhaal. Op papier was het een interessant idee maar de executie is gewoon niet opwindend. Je wordt er niet warm van.

CHARLIZE THERON in ÆON FLUX (c) The Movie Database (TMDB)

Er zijn ook gewoon teveel aspecten van het verhaal die net iets te veel vragen oproepen, waarop het antwoord steeds lijkt neer te komen op: omdat het plot gewoon anders niet werkt… Kijk, af en toe kan het niet anders, maar hier wordt dit excuus in zo’n overmaat gebruikt dat het absoluut storend wordt. Verder hebben we de onnodige focus op bepaalde zaken. Ja, we hebben allemaal de modificatie van personage Sithandra gezien, er is geen nood om er elke keer weer op te focussen. De gemiddelde kijker heeft niet het geheugen van een dementerende goudvis.

Ja, deze film brak zeker geen potten toen het uitkwam en zelfs actrice Charlize Theron heeft haar twijfels geuit over de film, tot het punt dat ze zelfs al heeft toegegeven na release dat ze het verprutst hadden, omdat ze niet wisten hoe ze dit concept moesten uitvoeren. Een mening die ongetwijfeld ook wordt gedeeld door schrijver van de originele animatieserie, Peter Chung…

Deed MTV in de 2000’s eigenlijk wel nog iets dat met muziek te maken had? Naast het financieren van bedenkelijke realitytelevisie hebben ze blijkbaar ook hun hand gehad in pulpfilms. Zoals deze Æon Flux. Op het eerste zicht lijkt het een leuke popcornfilm te worden, maar neem het van ons aan: die popcorn zou wel eens het beste deel van je filmavond kunnen worden als je deze opzet. Ondanks een interessant concept en geweldige ster als Charlize Theron in de hoofdrol, is dit een film die zijn ideeën maar niet mooi vertaald krijgt naar het grote scherm.

Visueel mag het er dan op veel vlakken mooi uit zien, veel zeggen doet deze film niet. Het verhaal oogt enorm mager als we het creatieve vernis van mooie actie, exotische locaties en de zeldzame grappige oneliner, weg schrapen. Het is verder ietsje te experimenteel voor het verhaal dat het wil brengen en zeker met de ideeën waarmee het speelt, valt alles uit elkaar als je er iets te diep over begint na te denken. Het was dan ook geen hit en er is geen reden voor een herkansing.

GENRE: actie, avontuur, sciencefiction
JAAR: 2005
REGISSEUR: Karyn Kusama
CAST: Charlize Theron, Frances McDormand, Sophie Okonedo, Marton Csokas
LAND: USA, Duitsland, Brazilië, Italië

Related posts