Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SERAPHIM FALLS
SERAPHIM FALLS (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

SERAPHIM FALLS 

Seraphim Falls begint in de Ruby Mountains anno 1868, precies vijf jaar na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Kolonel Carver (Liam Neeson) maakt obsessioneel jacht op Gideon (Pierce – ex-Bond – Brosnan), een eenzame en wat mysterieuze kerel die Carver tijdens de oorlog zou hebben verraden.

Bij aanvang weet je hoegenaamd niets van de twee hoofdpersonages. Meer dan waarschijnlijk is er een ‘goede’ en een ‘slechte’ maar voorlopig maal je er niet om want in het overweldigende natuurdecor leef je mee met het amechtige en fel transpirerende slachtoffer. Gideon slingert zich als een ervaren ‘stuk opgejaagd wild’ doorheen de woeste wildernis en weet telkens nipt te ontsnappen aan de gretige klauwen van Carver en zijn vileine kompanen.

PIERCE BROSNAN
PIERCE BROSNAN in SERAPHIM FALLS (c) The Movie Database (TMDB)

Na enige tijd moeten flashbacks zorgen voor duidelijkheid over het verleden van het diabolische duo. Verhelderende antwoorden blijven uit. Nog meer vraagtekens poppen op. Wie is het slachtoffer en wie is de dader, wordt plots de hamvraag.

Scenarist en regisseur David Von Ancken trekt de gekende kat-en-muis-troef en doet dit doortastend en overtuigend. Het geheim van de twee stoere binken blijft tot op het einde goed bewaard. Dat maakt de prent spannend en vanaf dat moment leunt deze western stringent aan bij het thrillergenre. Een interessante genrekruising. Gideon blijkt trouwens een bijzonder gewelddadige man, al handelt hij voornamelijk uit zelfverdediging. Hij wint gaandeweg de sympathie van de kijker. Het originele einde hangen we lekker niet aan je neus maar Seraphim Falls is een buitenbeentje in het traditionele western-genre.

SERAPHIM FALLS
SERAPHIM FALLS (c) The Movie Database (TMDB)

Seraphim Falls onderscheidt zich bovendien van andere westerns door weinig actie te tonen en veel ruimte uit te trekken voor het psychologische aspect. Verder is er nog de uitstekende ensemblecast. Neeson en Brosnan draaien op volle toeren en bijten elkaar overtuigend naar de strot en achter ieder stukje natuur duikt een icoon of een bekend gezicht op: Anjelica Huston, Michael Wincott, Xander Berkely, Ed Lauter, Angie Harmon of Wes Studi. Opvallend is verder de oogstrelende fotografie van John Toll (Oscarwinnaar voor Braveheart en Legends Of The Fall) en de uitstekende opzwepende muziek van Shrek-componist Harry Gregson-Williams.

GENRE: western
JAAR: 2006
REGISSEUR: David Von Ancken
CAST: Liam Neeson, Pierce Brosnan, Anjelica Huston, Michael Wincott, Ed Lauter
LAND: USA

Related posts