Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOGMAN
DOGMAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DOGMAN 

Deze Dogman is zeker en vast niet te verwarren met de “comebackfilm” van Luc Besson, wel gaat het om de Italiaanse misdaaddramafilm uit 2018 van Matteo Garrone waarin de woefjes eveneens een vrij belangrijke rol spelen. Garrone is niet bepaald de cineast die Italië op zijn mooist laat zien. Dat zagen we al in zijn doorbraakfilm Gomorra en dat is in Dogman dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen over Er Canaro, al evenmin het geval.

Er Canaro is het Romeins dialect voor een hondenverzorger. In het echte leven ging het om Pietro De Negri, maar in de film is het Marcello geworden. Het verhaal van Pietro De Negri haalde vooral de media omdat hij zijn slachtoffer Giancarlo Ricci naar eigen zeggen op allerlei manieren urenlang had gefolterd, wat achteraf gewoon hallucinaties bleken te zijn door overmatige consumptie van cocaïne.

DOGMAN
DOGMAN (c) The Movie Database (TMDB)

In ieder geval stof genoeg voor Matteo Garrone om er een bruisende misdaadfilm van te maken die bij momenten lonkt naar het beste van Martin Scorsese en destijds mocht meedingen naar de Palme d’Or op het 2018 Cannes Film Festival. De prestigieuze prijs ging uiteindelijk naar Shoplifters van Hirokazu Kore-Eda, maar Dogman is minstens even straf.

Het verhaal speelt zich af in een vervallen buitenwijk van Rome waar geen enkele toerist ooit verdwaald wil raken. Alle gebouwen staan er op instorten en zowat de hele bevolking probeert er rond te komen met kleine misdaden, zoals Marcello die niet alleen zijn boterham verdient met zijn hondentrimsalon, maar ook een lokale dealer is van cocaïne. Op zijn huwelijk na, loopt alles ondanks zijn schamele inkomen vrij goed, tot hij het pad kruist van Simone (Edoardo Pesce) die met zijn bruut geweld de buurt terroriseert.

DOGMAN
DOGMAN (c) The Movie Database (TMDB)

Ondanks de brutale misdaadsfeer verschilt Dogman serieus van Gomorra. Was dat in zijn maffiaepos nog realistisch dreigend, dan is het in Dogman eerder Tarantino-karikaturaal zonder dat het te grotesk wordt of zijn effect verliest. Dat komt vooral door de overtuigende vertolking van Marcello Fonte die als onderdeurtje wil mee eten met de grote jongens maar keer op keer botst op zijn limieten, of beter gezegd de onmenselijkheid van Simone. Ook al merk je dat Garrone zijn publiek duidelijk wil maken dat de situatie in zijn vaderland niet altijd even koosjer is, blijft Dogman toegankelijke cinema waar je – mits je gek bent op geweld – heel wat plezier aan kan beleven.


GENRE: misdaad
JAAR: 2018
REGISSEUR: Matteo Garrone
CAST: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Laura Pizzirani, Alida Baldari Calabria
LAND: Italië

Related posts