Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GRETA
ISABELLE HUPPERT in GRETA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GRETA 

In lang vervlogen tijden was de Ier Neil Jordan een icoon in de filmwereld waarmee rekening werd gehouden. Dankzij films als Mona Lisa, The Crying Game of Michael Collins kan de man zeggen dat hij de trotse eigenaar is van een Academy Award, twee BAFTA Awards, een Gouden Leeuw en een Zilveren Beer. Eens de nillies aanbraken was de faam een pak minder en maakte Jordan een hele resem films die nauwelijks opvielen. Misschien was The Brave One dankzij het succes van Jodie Foster met Panic Room nog een beetje de uitzondering, maar titels als Ondine met Colin Farrell, de bizarre vampierfilm Byzantium of het vorig jaar uitgebrachte – en compleet geflopte – Marlowe deden niks. Dat gold evenzeer voor Greta uit 2018, maar ten minste was dit nog een leuk filmpje, ofschoon alles te danken was aan Isabelle Huppert die volop haar reputatie van zotte doos mocht etaleren.

CHLOE GRACE MORETZ
CHLOE GRACE MORETZ in GRETA (c) The Movie Database (TMDB)


Huppert is dus Greta. Een eenzame weduwe die in New York woont, verdrietig is omdat haar dochter Nicola in Parijs is gaan studeren en niemand heeft om haar gezelschap te houden. Greta heeft daar echter een zeer aparte methode voor gevonden die we spoilergewijs niet zullen verklaren, maar het feit dat het om een thriller laat toch het ergste vermoeden. Degene die dit aan de lijve kan ondervinden is Frances McCullen (Chloë Grace Moretz) die alsmaar meer in de ban geraakt van Greta, dit groot ongenoegen van haar hartsvriendin Erica Penn (Maika Monroe).

ISABELLE-HUPPERT
ISABELLE HUPPERT (c) The Movie Database (TMDB)


Greta is zeker geen film zonder fouten. Het script is wat onevenwichtig en vooral koos Jordan die samen met Ray Wright het scenario schreef voor te veel toevalligheden waardoor deze thriller soms net geen karikatuur wordt. Dat laatste geldt helaas wel voor Isabelle Huppert. De Française die net als in La Pianiste van Michael Haneke opnieuw weer een pianiste vertolkt is dan wel perfect gecast als degoutante ijskille bitch, helaas zie je ook dat er geen grenzen staan op haar spel. Chloë Grace Moretz is zoals altijd best wel leuk om naar te kijken, maar net niet overtuigend genoeg en helaas voor haar overtroeft wordt door Maika Monroe.

Greta is dan ook een thriller van de oude school. Iedereen die de klassiekers uit het genre zag, zal geen enkel probleem hebben om de (weinige) twists in het verhaal te kunnen raden. Een routineuze thriller die desondanks heerlijk wegkijkt.


GENRE: thriller
JAAR: 2023
REGISSEUR: Neil Jordan
CAST: Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe, Colm Feore, Stephen Rea
LAND:  USA, Ierland

Related posts