Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UN PAYS PLUS BEAU QU’AVANT
UN PAYS PLUS BEAU QU'AVANT (c) IMDB Pro
België boven

UN PAYS PLUS BEAU QU’AVANT 

Het bescheiden doch doortastend oeuvre van de Gentse Hannes Verhoustraete, ex-KASK student, kan beslist als krachtig én onderzoekend worden omschrevenMet Un Pays Plus Beau Qu’avant laat hij de essayfilm even voor wat het is en tekent hij voor zijn eerste lange documentaire. 

Het is een film geworden over Congo, maar dan geëngageerd gemaakt door een Belg in Brussel. Door het nauwgezet opvolgen van de omzwervingen van Jean-Simon legt Verhoustraete levensecht de microkosmos bloot van de schaduweconomie binnen de Congolese gemeenschap. De dagelijkse financiële urgentie van deze kleinhandelaar is doordrongen van de politieke situatie in Congo. 

Un pays plus beau qu'avant
UN PAYS PLUS BEAU QU’AVANT (c) IMDB Pro

De film bevindt zich tussen deze twee imperatieven, in een constante onderhandeling tussen hier en elders, verleden en heden. Un Pays Plus Beau Qu’avant is zeker geen makkelijke film, maar een rauw, oprecht en origineel ‘slice of life’ over mensen van vlees en bloed die proberen te overleven in een snel voortrazende maatschappij die bovendien hoofdzakelijk bestaat uit een blanke meerderheidsgroep.

In deze documentaire word je als kijker geconfronteerd met het leven zoals het is voor onze zwarte medeburgers in de Brusselse Matonge-wijk (zo genoemd naar analogie met de gelijknamige buurt in Kinshasa) aan de hand van een opmerkelijk persoonlijk verhaal dat is getekend door politieke-, sociale- en migratie issues. En is gefilmd met de camera op de schouder en de kinetische beelden worden aangevuld met Google-maps-jump-cuts en foto’s. Boeiend, opmerkelijk en origineel. 


Genre: documentaire
Jaar: 2018
Regisseur: Hannes Verhoustraete
Land: België
Speelduur: 70 minuten

Related posts