Subscribe Now
Trending News

Blog Post

8 MILE
8 MILE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

8 MILE 

Popsterren scoren tegenwoordig makkelijk vette krantenkoppen met hun buitenissig gedrag. Vuilgebekte blanke rapper Marshall Mathers III a.k.a. Eminem, bedreigde niet alleen een kennis met een pistool maar veegde ook publiekelijk de vloer aan met zijn vrouw en zijn moeder. Niemand weet nog wat show en wat echt is bij Amerika’s meest populaire hiphopper en fervent Moby-hater. 

Nadat hij zowat alle records brak en iedere onderscheiding op zijn conto schreef, debuteert magere Marshall met de klepmuts nu ook als acteur in Curtis Hansons 8 Mile, de gedramatiseerde pseudo-biografie van Mr Slim Shady himself.

De gebeurtenissen spelen zich af in Detroit, anno 1995. Om de sfeer in de prent correct aan te voelen is het belangrijk om weten dat de rivaliteit tussen de rauwe rappers op dat moment nog wordt beslecht aan de hand van explicit-lyric-battles en nog niet met wapens (de moorden op Tupac en The Notorious Big vonden plaats in ’96 en ’97). Ooit een florerende industriestad is Detroit nu omwille van de economische recessie en de meest gewelddadige raciale opstand ooit, het epicentrum geworden van werkloosheid en armoede.

8 MILE (c) The Movie Database (TMDB)
8 MILE (c) The Movie Database (TMDB)



The Big D of Murder City zoals de locals hun woonplaats noemen, is van zijn voorsteden gescheiden door een fictieve demarcatielijn, een grens tussen blank en zwart, rijk en arm. Deze gordel heet 8 Mile en overleven is daar de primordiale missie. Deze opdracht geldt ook voor Jimmy Smith Jr. alias Bunny Rabbit (Eminem). Hij komt aan de bak als bandwerker, heeft zijn zwanger liefje gedumpt en moet noodgedwongen intrekken bij moesje booze die hokt in een stinkende trailer samen met een leegloper en haar engelachtig blond dochtertje. Jimmy koestert als lid van de white trash gemeenschap toch de droom om dit stinkend gat de rug toe te keren en zijn handtekening te plaatsen onder een contract dat hem tot hiphopmiljonair moet bombarderen. Na een trits tegenslagen effent Jimmy in de film, het pad naar de roem en in het échte leven is Eminem als king of controversy ondertussen al uitgegroeid tot een icoon aan het begeerde muziekfirmament.

8 Mile is een sterke en vooral coole prent met een sociaal significante betekenis. Het is  een geslaagde mix van Saturday Night Fever en Boyz N The Hood en een bevattelijke doorlichting van de actueel bijzonder populaire hiphop-scene. Curtis Hanson legt aan de hand van robuuste slumsettings en een to the point cameravoering gespeend van alle actie en speciale effecten, de disfunctionele onderbuik van the good USA bloot  en doorprikt meteen de mythe die rond het wereldje van de rap en hiphop hangt.

Eminem bewijst dat hij niet alleen het snelst de meest geïnspireerde alliteraties kan ophoesten, maar dat hij tevens een gedreven en intelligent acteur is. Met zijn pissed-off-blik doet hij zelfs terugdenken aan James Dean ten tijde van Rebel Without a Cause. De uit het marginale leven gegrepen acteerprestatie van Kim Basinger als Eminems aan alcohol verslaafde moeder, mag eveneens worden geboekstaafd in de annalen van de filmgeschiedenis. 8 Mile is Eminems ultiem egodocument als underdogbezieler van the American dream!

Genre: drama, muziekfilm
Jaar: 2002
Regisseur: Curtis Hanson
Cast: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy,Mekhi Phifer,Taryn Manning
Land: USA
Speelduur: 110 minuten

Related posts