Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEVERLY HILLS COP III
EDDIE MURPHY in BEVERLY HILLS COP III (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEVERLY HILLS COP III 

En toen was er het derde deel van Beverly Hills Cop. De trouwe fans waren zo ontgoocheld dat er toen zelfs niet meer aan een vierde luik werd gedacht. Er doen verschillende verhalen de ronde waarom deze film zo’n afgang werd. Enkele collega’s vertelden later in interviews dat Eddie Murphy in die periode zwaar depressief was omdat hij gedoemd was om de rest van zijn leven voor clown te spelen, terwijl mannen als Denzel Washington (met betere films) de nieuwe sterren waren.

Nu goed, de komiek verdiende wel zo’n dikke 15 miljoen dollar met dit gedrocht, dus depressief? Het scenario sloeg nergens op. Volgens John Landis was dat geen enkel probleem, want volgens de maker van An American Werewolf In London kun je met het slechtste script de beste film maken, waarmee hij onrechtstreeks naar de eerste Beverly Hills Cop verwees.

EDDIE MURPHY in BEVERLY HILLS COP III (c) The Movie Database (TMDB)
EDDIE MURPHY in BEVERLY HILLS COP III (c) The Movie Database (TMDB)

Landis mag dan wel beweren wat hij wil, toch verdwenen heel wat vertrouwde (en noodzakelijke) personages in de slotfilm. Zo weigerde Ronny Cox alle medewerking nadat hij het verhaal had gelezen en ook John Ashton verdween van het front waardoor de onbeholpen Rosewood alleen achterbleef. Wellicht hadden de producers te veel gehoopt dat het duo Landis-Murphy nog de magie had van Trading Places uit 1983, maar elf jaar later was Murphy allang over zijn hoogtepunt heen en Landis een derderangsregisseur geworden.
Het verhaal is te gek voor woorden. In Detroit ontmaskert Axel een bende autodieven. Helaas komt tijdens die actie zijn baas Todd om het leven. Alle wegen leiden (opnieuw) naar Beverly Hills en wel naar het attractiepark Wonderworld. Axel wordt verliefd en krijgt de hulp van Rosewood om de boef bij de lurven te pakken. Meer valt er over dit scenario niet te vertellen. De film speelt zich bijna volledig af in een attractiepark waardoor het onnozele Disney-gehalte vrij hoog is.

Er is wel een spectaculaire actiescène met een kermisattractie, toch lijkt de derde Beverly Hills Cop meer op Daddy Day Care met pistolen. Er wordt krampachtig geacteerd en zowel Judge Reinhold als Eddie Murphy zijn geen seconde grappig. Achteraf verklaarde Murphy dat dit te verklaren is door het feit dat Axel Foley volwassen is geworden, de harde realiteit is echter dat Eddie Murphy in 1994 het acteren al lang verleerd was (en dat is wel iets om depressief van te worden!)

Genre: actiekomedie

Jaar: 1994
Regisseur: John Landis
Cast: Eddie Murphy, Judge Reinhold, Héctor Elizondo, Timothy Carhart
Land: USA
Speelduur: 104 minuten

Related posts