Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN ANGELO TIJSSENS
Fotograaf: Nick Mattan
De keuze van

DE KEUZE VAN ANGELO TIJSSENS 

Angelo Tijssens studeerde theater in Antwerpen. Hij schreef enkele kortfilms en is coscenarist van Girl en Close, twee meermaals bekroonde films van Lukas Dhont. Momenteel werkt hij aan nieuwe film- en televisieprojecten. Daarnaast maakt hij al meer dan een decennium deel uit van de artistieke kern van het internationaal gerenommeerde gezelschap Ontroerend Goed. Zijn debuutroman De randen verscheen in september 2022 en gaat heel vlot over de toonbank. Wegens het grote succes van De Randen werd het boek intussen al vertaald in het Frans onder de titel Au Bord.

Fotocopyright Angelo Tijssens (c) : Nick Mattan

Voor Fast Forward diepte Angelo vijf filmparels op.

BEACH RATS
Eliza Hittman maakte in 2017 het prachtig, broeierige, trieste en geil Beach Rats.De film gaat over een tiener uit New York die zijn dagen vult met drugs, zijn ouders en met dates met oudere mannen. Ze maakte een film over de hypermasculine wereld waarin haar hoofdpersonage opgroeit, over de verwachtingen die we stellen aan jongens, en tegelijkertijd draait ze de typische male gaze om, kijkt ze vol mededogen naar hem, naar de zoektocht naar zichzelf. De film is gevaarlijk en fragiel tegelijkertijd. Dikke, dikke aanrader. 


DE MAN DIE ZIJN HAAR KORT LIET KNIPPEN
De man die zijn haar kort liet knippen van André Delvaux is een Belgische film uit 1966, gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Daisne. Senne Rouffaer speelt de hoofdrol. Het is traag, het is betoverend en er zitten enkele waanzinnig mooie shots in. En ook opmerkelijk: prachtig gemonteerd door Suzanne Baron, die later nog (onder andere) Die Blechtrommel én My Dinner with Andre zou gaan monteren. 


PATERSON
Patersonvan Jim Jarmusch moet zowat de meest onspectaculaire pitch ooit zijn: zeven dagen in het leven van Paterson, een buschauffeur in Paterson. Je kijkt met zoveel liefde mee met hem – het helpt dat Adam Driver de hoofdrol speelt, naar zijn leven, naar de ritten met de bus, zijn lief, zijn hond, zijn gedichten. Ik ontdekte via de film ook Paterson, de gelijknamige dichtbundel van William Carlos Williams. Heerlijke trip.


HAPPY TOGETHER
Onlangs zag ik Happy Together van Wong Kar-wai nog eens terug. Een queer liefdesverhaal over twee mannen uit Hong Kong in Argentinië. Leslie Cheung en Tony Leung Chiu-wai spelen de hoofdrollen en dansen de mooiste tango ooit, in de keuken van een nogal triestig appartementje. Pareltje. 


ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED
Ik ben, al zo lang ik het mij kan herinneren, een grote fan van Nan Goldin, de Amerikaanse fotografe. Haar werk is poëtisch, activistisch, rauw en alles wat het leven mooi maakt. Ze fotografeert haar vrienden, hun leven en hun dood. Nu is er een prachtige documentaire gemaakt over haar leven en haar strijd tegen de pharmaklootzakken van Perdue. Zij zijn verantwoordelijk voor honderdduizenden doden, door te liegen over de verslavende werking van hun pijnstillers. Goldin geraakte zelf ook verslaafd en zette haar carrière op het spel voor de goede zaak. All The Beauty and The Bloodshedwon het filmfestival van Venetië, terecht, want regisseur Laura Poitras maakte een vlammend en nog lang nasmeulend portret. 

Related posts