Wat maakt een film tot klassieker? Het is een vraag die de laatste weken wel meer de revue passeerde op de Fast Forward-redactie. Een sluitend antwoord hebben we tot nu toe nog niet gevonden en zullen we wellicht nooit vinden. Feit is wel dat we het steeds maar hadden over nostalgie. Als nostalgie toch één van de kenmerken vormt dan kan je met een gerust hart je huis erop verwedden dat Jurassic Park van Steven Spielberg uit 1993 tot deze categorie behoort.
Het verhaal van deze blockbuster opdiepen is vrij zinloos, want net als Jaws (om nog maar eens een Spielberg-titel aan te halen) is dit gewoon onderdeel van de popcultuur geworden. Het is een algemeen gekend feit dat je maar beter niet met de wetten van de natuur solt zonder er een prijs voor te betalen. De wetenschapper John Hammond (Richard Attenborough) trekt zich daar niet te veel van aan. Dankzij een mug en de wetenschap van het klonen slaagt hij er in om prehistorische dieren opnieuw tot leven te wekken. Het gaat van vredelievende plantenetende dinosaurussen tot de gevreesde velociraptor die in één seconde een hele koe verslindt.
Hammond is zich van geen kwaad bewust en op het tropische Isla Nublar wil hij een recreatiepark bouwen waar nieuwsgierigen de levende wezens uit de oertijd kunnen aanschouwen. Met elektriciteit afgeweerde hekkens moeten de dieren op afstand kunnen gehouden worden, ten minste dat denkt en hoopt hij toch. Hij nodigt de advocaat Donald Gennaro (Martin Ferrero aka Izzy Moreno uit Miami Vice) uit om een veiligheidscertificaat te bekomen. Gennaro wordt vergezeld van Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ook de paleontoloog Alan Grant (Sam Neill) en paleobotanist Ellie Sattler (Laura Dern) krijgen een eerste voorproefje.
Jurassic Park blijft natuurlijk een Spielberg-film. Geweld en horror worden omhuld met een fluwelen handschoen, toch is dit niet zo maar een familiefilm want voor de allerkleinsten zou dit wel eens een zeer akelige ervaring kunnen worden. Universal zag geen graten in prehistorische kolossussen die op menselijk vlees azen. Via meer dan honderd bedrijven werden meer dan duizend producten op de markt gebracht (zelfs McDonald’s had Dino-Sized meals op de menukaart) die het volk naar de bioscoop moest zien te lokken en dat lukte.
De basis van de film was het boek van Michael Crichton. De man was niet alleen auteur, maar ook regisseur en in de jaren 70 de bedenker van een gelijkaardig verhaal, nl. Westworld – later verfilmd als een onafgewerkte televisiereeks – waarin eveneens klonen (maar dan mensen) door een technologische fout de pretparkbezoekers de stuipen op het lijf jagen.
Crichton wist dat hij goud in handen had met zijn boek. Hij eiste 1,5 miljoen dollar voor de filmrechten en een aanzienlijk percentage van de opbrengst. Er was interesse van Warner Bros die de film wilde laten maken door Tim Burton, ook Columbia Pictures lag op de loer en had Richard Donner in gedachten. Zelfs 20th Century Fox deed een bod omdat die hierin een perfecte Joe Dante-film zagen. Uiteindelijk verwierf Universal Pictures de filmrechten en gaf de opdracht aan Steven Spielberg. De regisseur had hier eigenlijk geen zin in en wilde aan Schindler’s List beginnen, maar Universal-CEO Sid Sheinberg wilde alleen maar groen licht geven voor het holocaustdrama op voorwaarde dat Spielberg eerst Jurassic Park zou gaan maken.
Jurassic Park is zeker niet feilloos. Zo is het acteerspel van Sam Neill net iets te karikaturaal om geloofwaardig te zijn en hebben we Laura Dern al in betere gedaantes gezien, maar dat dit nostalgische cinemapret is met een blijvend karakter staat buiten kijf.
Fast Forward zag Jurassic Park dankzij de Gentse Studio Skoop in het kader van hun zomerprogramma vol klassiekers. Hier vind je het volledige aanbod.
GENRE: sciencefiction, avontuur
JAAR: 1993
REGISSEUR: Steven Spielberg
CAST: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, B.D. Wong, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Joseph Mazzello, Ariana Richards
LAND: USA