Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A LATE QUARTET
A LATE QUARTET (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A LATE QUARTET 

Het succesvolle en wereldwijd erkende strijkkwartet The Fugue bestaat binnenkort 25 jaar. De leden, uiteraard allen maestro’s, koesteren diep respect voor elkaar en zijn boezemvrienden voor het leven. Al van jongs af repeteren ze samen, tappen ze lol, treden ze op, reizen ze de wereld rond en staan ze elkaar bij in nood. Wanneer Peter, cellist en eminente mentor van het ensemble, op een dag totaal onverwacht met de mededeling komt dat hij de eerste symptomen van Parkinson vertoont, is de toekomst voor de groep plots onzeker.

Opgekropte emoties, concurrerende ego’s en oncontroleerbare passies voeren de druk op de jarenlange samenwerking op. Peter ziet het naderende 25-jarig jubileumconcert als zijn waardig afscheid. Intussen wordt duidelijk dat de grens tussen het persoonlijke en het professionele binnen het ensemble door de jaren heen is uitgewist. De overige leden van het kwartet en in het bijzonder het echtpaar Robert en Juliet, moeten overwegen of ze zonder Peter nog deel willen uitmaken van het gezelschap wat de onderlinge verhoudingen uiteraard stevig hypothekeert.

Is hun liefde voor muziek én elkaar alsnog sterk genoeg om de groep uiteindelijk toch bij elkaar te houden? Met Beethovens Opus 131 als inspiratiebron zetten topacteurs Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Mark Ivanir en Imogen Poots een meesterlijke ensembleprestatie neer dat resulteert in een innig en diep ontroerend menselijk drama.

De topcast wordt bovendien schitterend geleid door de debuterende regisseur Yaron Zilberman die we nog kennen van de documentaire Watermarks uit 2004. Als kijker word je geconfronteerd met de pijnlijke onvermijdelijkheden van het ouder worden, een menselijk gegeven dat pakkend contrasteert met de tijdloze schoonheid van de klassieke muziek die als rode draad fungeert doorheen dit pakkende en uit het leven gegrepen drama.

Waar Dustin Hofmans lichtvoetige Quartet nog vertederde en amuseerde, laat dit intiem en authentiek stemmingsstuk je achter met opengesperde mond van ontroering. Als er één ‘quartet’ is dat je bij leven en welzijn moet zien, horen en beleven, laat het dan alsjeblieft Zilbermans A Late Quartet zijn.


GENRE: drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Yaron Zilberman
CAST: Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots, Anne Sofie von Otter
LAND: USA

Related posts