Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE PASSÉ
LE PASSE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LE PASSÉ 

De naam Asghar Farhadi zegt je niks? Te begrijpen, maar misschien floept er een lichtje aan als ik je even herinner aan het ‘droeve’ moment toen het beklijvende echtscheidingsdrama A Separation de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film wegkaapte voor de neus van ‘onze’ Michaël R. Roskam die met zijn markant debuut Rundskop eveneens in de running was voor dit begeerde beeldje.

Met Le Passé, jawel Farhadi’s opvolger van A Separation (ook nog bekroond met een César en een Gouden Beer), is opnieuw een intens relatiedrama rond een gecompliceerde echtscheiding. De echtelijke naweeën spelen zich deze keer af in Frankrijk. Vier jaar na zijn verblijf in Teheran keert Ahmad terug naar Parijs op verzoek van zijn Franse echtgenote Marie. Zij is verliefd op Samir, een jonge vader in conflict met zichzelf, met wie ze al een tijdje samenhokt. Ze wil opnieuw huwen en daarom wettelijk een punt zetten achter haar huwelijk.

LE PASSE
LE PASSE (c) The Movie Database (TMDB)


Tijdens de administratieve afhandeling ontdekt Ahmad dat Marie en haar jongvolwassen dochter Lucie in een pijnlijke conflictsituatie leven. Hij raakt met mondjesmaat verwikkeld in deze wrange relatieproblematiek. Op vraag van Marie probeert hij heel diplomatisch de plooien binnen het nieuw samengesteld gezin glad te strijken. Uiteraard een emotionele en ondankbare opdracht die hij niet zomaar klaart. Wanneer hij tijdens zijn tactische interventies op een grove leugen met verregaande consequenties stuit, komt hij zelf in een heikele positie te staan. En wat nu?

Le Passé is een waardige A Separation-opvolger die 130 minuten intrigeert omwille van het dramatisch en psychologisch straffe plot dat bovendien barst van de perfect getimede twists en snedige dialogen. Iraniër Farhadi scheurt je hart subtiel in reepjes als briljant maison-clos-chroniqueur van (anti-sentimentele) humane ellende. Hij is tevens een begaafd acteursregisseur. De twee kinderen zijn hartveroverend en Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim en de in het Belgische Bergen geboren actrice Pauline Burlet als de moeilijk in haar vel zittende Lucie, zetten sterke intelligente vertolkingen neer.

Bejo kreeg trouwens de Palm voor Beste Actrice in Cannes. Neem daarbij een kippenvel-openingsscène, een onversneden tragiek die langzaam onder je huid kruipt en de naturalistisch gefocuste beeldregie van Makhmalbafs en Kiarostami’s cameraman Mahmoud Kalari, en je beseft dat je als mens van vlees en bloed Le Passé nooit kunt uitwissen.

GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Asghar Farhadi
CAST: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim, Pauline Burlet
LAND:  Iran, Frankrijk

Related posts