Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE DRIVER
RYAN O' NEAL in THE DRIVER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE DRIVER 

Ondertussen lijkt iedereen Walter Hill wat vergeten te zijn, toch staat de Amerikaan nog steeds garant voor de allerbeste actiefilms. The Driver uit 1978 is geïnspireerd op Le Samourai van Jean-Pierre Melville, en deze Amerikaanse remake (als je het zo al mag noemen) inspireerde Refn om Drive te maken. Het verhaal op zich is ongelooflijk eenvoudig.

RYAN O' NEAL in THE DRIVER
RYAN O’ NEAL in THE DRIVER (c) The Movie Database (TMDB)


We hebben drie hoofdpersonages die geen naam krijgen. Ryan O’Neal is een chauffeur die door misdaadbendes gevraagd wordt omdat hij als geen ander met een auto uit de weg kan, Bruce Dern is een gefrustreerde agent die de chauffeur hopeloos probeert te klissen. Daartussen loopt ook nog eens de speler, ravissant vertolkt door Isabelle Adjani, van wie je nooit weet (net zoals bij alle mooie vrouwen) aan welke kant ze staat. De politieman denkt de chauffeur te kunnen pakken via een opgezette overval.

Meer is het niet, maar wel genoeg om er anderhalf uur een actiefilm van te maken om u tegen te zetten waarin autoachtervolgingen centraal staan die spannender en beter zijn dan alle Fast & Furious-films tezamen. Walter Hill had altijd al een film willen maken met snelle auto’s en het script was dan ook geschreven in de hoop dat Steve McQueen de hoofdrol op zich zou nemen. Hill kende McQueen goed want hij was de assistent-regisseur van zowel Bullitt als The Thomas Crown Affair, en hij schreef ook het scenario van The Getaway maar tot Hills grote ontgoocheling bedankte McQueen toch voor het aanbod.

THE DRIVER
THE DRIVER (c) The Movie Database (TMDB)


Om er zeker van te zijn dat McQueen zou toehappen stuurde Walter Hill een kopie van zijn script naar Raoul Walsh die het enorm goed geschreven vond maar het mocht niet baten. Hill klopte aan bij Sylvester Stallone maar die wilde via F.I.S.T. met een meer serieuze rol om te tonen dat hij meer was dan Rocky en bedankte voor het aanbod. De studio wilde dan weer Charles Bronson voor de hoofdrol, aangezien Walter Hill eerder met hem had gewerkt in Hard Times, maar omdat Bronson compleet ontevreden was met hoe hij Jill Ireland in de film verwerkt had liet hij weten niet meer met Hill te willen samenwerken.

De keuze viel dan maar op Ryan O’Neal, een nu wat vergeten acteur maar een man die in de jaren 70 vrij populair was onder meer door zijn verbluffende rol in Stanley Kubricks Barry Lyndon. Een betere keuze kon niet voor de zwijgzame chauffeur die pas na 15 minuten en 35 seconden van de film zijn eerste woorden zou spreken, net zoals Ryan Gosling in Drive dus.

Hoe fantastisch Isabelle Adjani er ook uitzag, was  de Française achteraf niet te spreken over haar rol. Isabelle heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze niks voelt voor haar Hollywood-carrière, maar dat ze gewoon de rollen aanvaardde omdat iedereen dacht dat ze na haar fenomenale rol in L’histoire d’Adèle H. van François Truffaut haar kans moest wagen over de Atlantische Oceaan. Wat destijds niet kon is nu wel het geval en wordt The Driver beschouwd als één van de beste actiefilms uit de jaren 70, en bij uitbreiding van de laatste 50 decennia.

GENRE: thriller, actie
JAAR: 1978
REGISSEUR: Walter Hill
CAST: Ryan O’Neal, Bruce Dern, Isabelle Adjani, Ronee Blakley, Matt Clark, Felice Orlandi
LAND:  USA

Related posts