Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Steamboat Willie publiek domein, maar Mickey Mouse nog lang niet
STEAMBOAT WILLIE (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Steamboat Willie publiek domein, maar Mickey Mouse nog lang niet 

Sinds gisteren – 1 januari 2024 – behoort Steamboat Willie, het eerste animatiefilmpje waarin Mickey Mouse opdook, tot het publieke domein. Later dit jaar zal ook Plane Crazy die rangen vervoegen. Oorspronkelijk ging dat al gebeuren in 2004, maar dat was buiten de macht van Disney gerekend. Zij kregen het eind jaren ’90 voor elkaar dat de Copyright Term Extension Act werd goedgekeurd, een uitbreiding van de oorspronkelijke copyrightwetgeving met een extra 20 jaar die door hun lobbywerk ook wel eens smalend The Mickey Mouse Protection Act wordt genoemd.

Dit betekent evenwel niet dat we ons binnenkort, in navolging van Winnie the Pooh: Blood and Honey, aan een horrorfilm met Mickey in de hoofdrol mogen verwachten. Ook zullen de winkels niet overstelpt worden met merchandise met de bekende muis op. Er bestaat namelijk nog zoiets als geregistreerde handelsmerken en zolang Disney elke 10 jaar hun registratie vernieuwt, zijn de productnaam, het logo en de afbeelding van Mickey Mouse beschermd.

Je moet zelfs opletten met welke afbeelding uit Steamboat Willie je gebruikt. Het iconische gedeelte waarin Mickey Mouse aan het roer van de stoomboot staat te draaien terwijl hij het vaudevilledeuntje fluit, maakt deel uit één van de productielogo’s van Walt Disney Animation Studies en geniet bescherming als geregistreerd handelsmerk.

Het advies blijft dus: let bijzonder goed op of anders mag je het binnenkort gaan uitleggen in de rechtbank!

Related posts