Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ANNABELLE: CREATION
ANTHONY LAPLAGIA in ANNABELLE CREATION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ANNABELLE: CREATION 

Het uitbouwen van een eigen ‘cinematic universe’ is zo één van die hippe concepten waarmee elke studiobons in Hollywood de laatste jaren goochelt. Het Dark Universe van Universal dreigt evenwel in te storten na het floppen van The Mummy, maar dat van Marvel en Star Wars boert nog steeds goed. Ook het wereldje dat is opgebouwd rond James Wan’ The Conjuring deint steeds verder uit, waarbij we het graag eens over Annabelle: Creation willen hebben.

Chronologisch bekeken komt Annabelle: Creation op de eerste plaats in het universum. De film vertelt namelijk het ontstaansverhaal van de kwaadaardige porseleinen pop. Daarvoor worden we meegenomen naar de afgelegen boerderij van de familie Mullins. Twaalf jaar na de tragische dood van hun dochtertje besluiten ze om hun huis open te stellen voor een groep weeskinderen en hun begeleidster. Alleen de kamer van hun overleden dochter is absoluut verboden terrein. Wanneer de andersvalide Janice (Talitha Eliana Bateman) echter ’s nachts op onverklaarbare wijze naar de kamer wordt gelokt gaan … euhm … de poppen aan het dansen.

Na het teleurstellende Annabelle zaten we niet meteen te wachten op een prequel, maar regisseur David F. Sandberg weet ons toch aangenaam te verrassen. De man achter het eveneens gesmaakte Lights Out bewijst dat hij niet enkel de look-and-feel van The Conjuring in de vingers heeft, ook qua sfeerzetting komt Annabelle: Creation in de buurt. Nieuwe elementen voegt Sandberg niet meteen toe aan het genre, wel weet hij door goed gebruik te maken van licht en donker, met subtiele bewegingen en perfect getimede jump scares de kijker op het puntje van de stoel te houden.

ANTHONY LAPLAGIA in ANNABELLE CREATION (c) The Movie Database (TMDB)

Het is evenwel vaak niet Annabelle die voor de schrikmomenten zorgt. Het titelpersonage krijgt minder schermtijd dan je zou verwachten en moet het onderspit delven voor andere kwade entiteiten die hun opwachting maken. Pas in het slot komt de verre van lief ogende pop op dreef. Het mocht toch wat meer zijn als je het ons vraagt.

Sandberg haalde met Talitha Eliana Bateman ook een talentvolle hoofdrolspeelster in huis en ze is zeker niet de enige uit de cast die goed staat te acteren. De andere meisjes overtuigen evenzeer. Eén van de andere rollen wordt trouwens ingevuld door Lulu Wilson. Zij nam ook de hoofdrol voor haar rekening in Ouija: Origin of Evil, die andere recente prequel waarvan de makers moeiteloos het origineel overtroffen.

Schakel je tv trouwens niet te vroeg uit, want Annabelle: Creation slaagt er tijdens de credits zelfs in om het originele Annabelle een tikkeltje beter te maken. Liefhebbers van het Conjuring-wereldje dienen deze film dus zeker te zien maar ook andere genrefans gaan zich hiermee best vermaken.

GENRE: horror
JAAR: 2017
REGISSEUR: David F. Sandberg
CAST: Anthony LaPaglia, Samara Lee, Miranda Otto, Brad Greenquist, Lulu Wilson        
LAND : USA

Related posts