Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GODS AND MONSTERS
GODS AND MONSTERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GODS AND MONSTERS 

Hoewel Gods and Monsters genomineerd raakte voor drie Academy Awards en deze voor Beste Aangepaste Scenario wist te verzilveren, is de film nu zo goed als vergeten. Ondanks de klinkende namen van Ian McKellen en Brendan Fraser was de film ook aan de kassa een mislukking. Misschien had het veel te maken met het feit dat het overgrote deel van het publiek geen flauw idee heeft wie James Whale is, de man over wie dit intrigerend portret gaat.

James Whale was een Engelse filmregisseur die het meest herinnerd wordt voor zijn horrorfilms uit de jaren 30 zoals Frankenstein, The Old Dark House, The Invisible Man en Bride of Frankenstein, die tegenwoordig allemaal als genreklassiekers worden beschouwd. Maar Whale was meer dan dat. Zo maakte hij bijvoorbeeld in 1936 de filmversie van de musical Show Boat. Op het hoogtepunt van zijn carrière als filmmaker regisseerde hij in 1937 The Road Back, wat een vervolg was op All Quiet on the Western Front. Onder politieke druk van Nazi-Duitsland, werd de film door de studio’s volledig aangepast met een flop als gevolg waardoor Whale een punt mocht zetten achter zijn Hollywood-carrière.

Whale was gedurende zijn hele carrière openlijk homoseksueel, iets wat in de jaren 1920 en 1930 een zeldzaamheid was. En daar gaat de film over, ook al is de setting 1957, het jaar waarin hij op dramatische wijze stierf. De eens zo gevierde cineast sukkelt met zijn gezondheid. Financieel heeft hij geen zorgen, terwijl zijn huishouden wordt opgeknapt door zijn trouwe huishoudster Hanna (Lynn Redgrave). Ondanks zijn zwakke hart droomt hij nog steeds van knappe jonge mannen en degene die het meest in het oog springt is Clayton Boone, door Hanna ingehuurd om wat tuinwerk te doen.

IAN MCKELLEN in GODS AND MONSTERS (c) The Movie Database (TMDB)
IAN MCKELLEN in GODS AND MONSTERS (c) The Movie Database (TMDB)


De titel Gods And Monsters komt uit een regel van Bride of Frankenstein. Het is duidelijk dat de monsters die Whale moest bestrijden vooral in zijn hoofd woonden. Zijn vader die de geaardheid van zijn zoon niet kon aanvaarden, maar ook de tragische gebeurtenissen uit de loopgraven die hem blijven achtervolgen.

Gods And Monsters is wat je een praatfilm zou kunnen noemen, maar wel van het soort dat geen seconde verveelt. Dat is grotendeels de verdienste van het ingetogen regiewerk van Bill Condon, een cineast met een wel zeer heuvelachtige carrière. Meesterwerken als Chicago of Mr. Holmes, maar ook de twee delen van The Twilight Saga: Breaking Dawn en Candyman: Farewell to the Flesh. Maar het is vooral een film waarin acteurs schitteren, met als grootste verrassing Brendan Fraser die hiermee het beste uit zijn hele carrière toont. En natuurlijk ook de altijd innemende Ian McKellen die nadien vertelde dat hij zich erg op zijn gemak voelde om de rol van James Whale te spelen, omdat hij net als Whale een homoseksuele Britse acteur is. Gods And Monsters is zo’n film die, mocht je hem niet kennen, alle redenen heeft om toegevoegd te worden aan je waarschijnlijk al overvolle watchlist.


Genre: drama
Jaar: 2015
Regisseur: Bill Condo
Cast: Ian McKellen, Brendan Fraser, Lynn Redgrave, Lolita Davidovich
Land: USA, UK
Speelduur: 105 minuten

Related posts