De Muizenfabriek, beter bekend als de Walt Disney studio’s, draaide in de jaren ‘90 op volle toeren. Het Disneyconcern is niet alleen heer en meester in overvloedige merchandising, maar stond jaarlijks ook borg voor uitgelezen familie-entertainment in de bioscoop. Voor Disney’s Mulan vond men inspiratie in China’s meest populaire en maar liefst tweeduizend jaar oude legende.
Mulan, een jonge Chinese vrouw, botst omwille van haar onstuimige karakter met de conservatieve tradities van de gemeenschap waarin ze leeft. Wanneer het oude China wordt aangevallen door de Hunnen, roept de Keizer alle Chinese families op om één man af te vaardigen naar het Keizerlijke Leger. Mulans trotse maar zieke vader is vrijwilliger. Mulan protesteert heftig tegen deze beslissing. Nog dezelfde nacht neemt ze het oproepbevel van haar vader, verkleedt zich als jongen en sluit zich aan bij het Chinese leger. Ze riskeert hiermee de doodstraf. Met de hulp van Mushu, een vuurspuwend wanna-be draakje, neemt ze haar militair lot in handen. Uiteraard slaagt Mulan erin haar land te redden en de eer van haar familie te herstellen.
Mulan is stijlvol, knap getekend en sympathiek. Van de traditionele sidekicks is het Mushu, de geflopte draak, die ronduit de show steelt. Eddie Murphy leende aan dit sputterende en uiterst grappige figuurtje op zeer levendige wijze zijn stem. Zijn one-liners en fantasieën zijn niet te stuiten. Lachsalvo’s zijn dan ook niet van de lucht. Maar Mulan scoort niet zo hoog op Disney’s befaamde successchaal. Het verhaal is oerklassiek en knipoogt te opvallend naar Yentl met spleetoogjes. De bekende formule wordt nog maar eens uitgeperst en de muziekscore slaat ook niet echt aan.
Genre: animatie,avontuur,komedie,familie,fantasy
Jaar: 1998
Regisseur: Tony Bancroft, Barry Cook
Cast: Ming Na-Wen, Eddie Murphy, BD Wong
Land: Verenigde Staten
Speelduur: 87 minuten