Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HERO
HERO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HERO 


In de jaren 80 was Stephen Frears met films als My Beautiful Laundrette en Sammy and Rosie Get Laid best wel de oogappel van heel wat progressieve filmcritici. Titels die op en top Brits waren, maar vanaf het moment dat hij de kans kreeg om het in Hollywood te gaan bewijzen legde Frears plots andere kaarten op tafel. Films die uitblinken in het verkondigen van de blijde boodschap, maar verzopen in de zeemzoetige sentimaliteit die er met honderden lagen stroop op gesmeerd werd.

Hero, ook wel bekend als Accidental Hero vertelt het verhaal van ritselaar Bernie LaPlante (Dustin Hoffman) die bij iedereen zwaar in de schulden zit en voor geen haar te vertrouwen is. Het verhaal van een klaploper die – maar dat had u al lang geraden – opklimt naar de hoogste lader van de Amerikaanse volksheld, ook al heeft hij er twee uur film voor nodig om dat te bewijzen.

De aanleiding is een Boeing die in noodweer in de buurt van een brug neerstort. Ook al maakt hij zich volop zorgen over een verloren schoen weet Bernie toch 54 mensen te redden waaronder de gewiekste journaliste Gale Gayley (Geena Davis). Deels uit dankbaarheid, maar nog meer uit mediageil opzet looft de krant waar ze voor werkt een som uit van één miljoen dollar als de Amerikaanse anonieme held zijn identiteit prijs heeft. Bernie wil dat wel, maar ondertussen eist er iemand anders de eer voor de heldendaad op.

DUSTIN HOFFMAN
DUSTIN HOFFMAN (c) The Movie Database (TMDB)


Dat Hero geen compleet fiasco is geworden is in de eerste plaats te danken aan Dustin Hoffman die er in slaagt om dit infantiele verhaal dat soms grappig, maar vooral irritant is, tot op een enigszins aanvaardbaar niveau te verheffen. Frears tracht zijn film veel te te heroïsch maken, niet alleen in het verhaal dat niet meer is dan dat van de american hero maar ook door de kijker te pas (en vooral ten onpas) plat te walsen met het overmatige gebruik van de Amerikaanse hymne. Gelukkig zijn we wel van een Mariah Carey-nummer gespaard gebleven, want oorspronkelijk wilde men haar hitsingle Hero gebruiken om dit voorspelbaar boeltje nog een tikkeltje stroperig te maken.

Geena Davis biedt zoals altijd wel een leuke verschijning maar daar blijft het jammer genoeg bij, terwijl Andy Garcia nog maar eens bewijst wat voor een ééndimensionale acteur hij in feite wel is. Een grappig feit is dat Chevy Chase die we zien als de baas van de televisiezender – en voor één keer in een serieuze rol – niet gecrediteerd kon worden op de aftiteling en de poster omdat hij destijds onder contract stond bij Warner Bros. Columbia Pictures mocht Chase wel inhuren zolang hij maar niet gecrediteerd werd. Niet dat Chase er zo veel aan toe doet, want hij is niet meer dan een bekende kop, en dan nog wel één waar men niet eens mee kon uitpakken. Hero ligt ondertussen al lang het stof bedolven, en hoewel dat vaak geen graadmeter is, weet je bij deze film vrij vlug waarom dat zo is.


REGIE: Stephen Frears
CAST : Dustin Hoffman, Geena Davis, Andy Garcia, Joan Cusack, Kevin J. O’Connor
JAAR:  1992 
LAND : USA 
GENRE : Drama

Related posts