Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE MIRACLE WORKER
THE MIRACLE WORKER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE MIRACLE WORKER 


Bij het bespreken van What ever happened to Baby Jane? hadden we vermeld dat Bette Davis geen Oscar gekregen had voor haar vertolking, maar het beeldje toen naar Anne Bancroft zag gaan voor haar rol in The Miracle Worker. Hoog tijd dus om deze film eens onder de loep te nemen.

The Miracle Worker vertelt het verhaal van Annie Sullivan (Anne Bancroft) die als lerares terechtkomt bij de familie Keller. Hun dochter Helen is doof en blind door een ziekte die ze kreeg als baby en is op haar zevende totaal onhandelbaar.

Annie, die zelf slechtziend is, neemt de taak op zich om tot Helen door te dringen en haar taal aan te leren. Dit gaat met heel wat moeilijkheden en hindernissen gepaard, maar uiteindelijk slaagt ze in haar opzet.

Later zal de echte Helen Keller – want dit is een waargebeurd verhaal – zelfs naar de universiteit gaan en schrijfster en mensenrechtenactiviste worden. Dit verhaal zal voor wie een Vlaams kind in de jaren ’80 was misschien bekend in de oren klinken want dit is ook waar het kinderboek De bloeiende mimosaboom van Gerda Van Cleemput over gaat.

THE MIRACLE WORKER
THE MIRACLE WORKER (c) The Movie Database (TMDB)


De grote vraag nu is: verdiende Anne Bancroft haar Oscar? Zeker en vast, ze geeft een schitterende vertolking waar niks op aan te merken valt. En ook Patty Duke die Helen speelt, doet het voortreffelijk. Zij kreeg dat jaar verdiend de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Beide actrices waren wel al op elkaar ingespeeld want ze vertolkten dezelfde rollen al eerder in een Broadway-toneelstuk. Jammer dus voor Bette Davis, maar de vertolkingen waren aan elkaar gewaagd en ze konden allebei het beeldje gekregen hebben.

De films daarentegen zijn wél van een ander kaliber. Waar What ever happened to Baby Jane? nog steeds makkelijk te bekijken is en spannend is van begin tot eind, waren er in het begin wel wat problemen met in het verhaal komen bij The Miracle Worker.

THE MIRACLE WORKER
THE MIRACLE WORKER (c) The Movie Database (TMDB)


De proloog, waarin we te zien krijgen dat baby Helen door ziekte doof en blind wordt, is namelijk een staaltje van hoe het niet moet – of toch niet meer gedaan wordt: overacting van de drie acteurs in de scène en de actrice die haar moeder speelt zal die hysterie zelfs de hele film volhouden en dat staat als een tang op een varken bij de meer natuurlijke vertolkingen van Anne Bancroft en Patty Duke.

The Miracle Worker is buiten deze schoonheidsfoutjes echt wel een klassieker te noemen en verdient het zeker om nog steeds bekeken te worden.


GENRE: drama, biografie
JAAR: 1962
REGISSEUR: Arthur Penn
CAST: Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory
LAND : USA

Related posts