Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN ROEL VAN BAMBOST
ROEL VAN BAMBOST (c) Paul Van Welden - Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal
De keuze van

DE KEUZE VAN ROEL VAN BAMBOST 

Roel Van Bambost (geboren in Gent in 1942) introduceren, is eigenlijk overbodig. Maar even ter opfrissing: hij is de helft van het bijzonder populaire kleinkunstduo Miek en Roel dat de derde prijs in de wacht sleepte in Ontdek de Ster (1965) en hits scoorde met onder meer Jij en Ik, De Grote Revolutie en Jan met de Pet. Als afgestudeerde aan het Brusselse HRITCS, ontpopte Roel zich doorheen ettelijke decennia als erudiete filmkenner, minzame filmrecensent, presentator van het succesvolle BRT-filmprogramma Première als opvolger van Jo Röpcke en als filmberichtgever in het VRT-journaal en op de nationale radio.

Hij realiseerde voor de BRT-televisie eveneens de muziekserie Celluloid Rock. Hij is momenteel nog altijd de gedreven Raad van Bestuur-ondervoorzitter van het Film Fest Gent waar hij ook de iets oudere cinefielen jaarlijkse deskundig gidst doorheen zijn eigen filmprogramma: Roels Plus Parcours. Ook op regelmatige tijdstippen leidt hij seniorenfilms in de bioscoop Sphinx in Gent. Ondanks een heel lange muziekcarrière heeft Roel zijn gitaar nog niet aan de haak gehangen, want vaak trekt hij met zijn geliefkoosde snaarinstrument onder de arm, alleen of samen met zijn vaste band De Kleine Revolutie, de bühnes op doorheen het ganse land. De immer mega-actieve éminence grise en filmschuiver in bloed en nieren haalde voor Fast Forward bijzonder enthousiast vijf filmparels van onder het stof.

EAST OF EDEN
Als grote fan van James Dean, wil ik graag nog eens zijn allereerste langspeelfilm in de spotlights plaatsen, nl. East Of Eden. Misschien iets minder bekend dan zijn tweede verschijning in Rebel Without A Cause, betekende dit zijn allereerste rol in een heuse film, in navolging van enkele tv-producties waarin hij daarvoor te zien was. East of Eden was gebaseerd op de allerlaatste hoofdstukken van de lijvige roman van John Steinbeck die speelt in Salinas, Californië, in het jaar 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In het verhaal willen beiden zonen, Cal en Aron, de liefde van Adam, hun strenge vader, claimen. Wat bij Cal (James Dean) mislukt. Hij zoekt dan troost bij Abra (Julie Harris) de vriendin van zijn broer, waarbij de emoties hoog oplaaien. De regisseur is Elia Kazan (On The Waterfront), die dikwijls met Dean in conflict kwam. Dean kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol. 

PETULIA
Mijn tweede keuze gaat naar Petulia, geregisseerd door één van mijn all-time favorite-filmmakers, de Amerikaan/Brit, Richard Lester. Hij maakte de eerste Beatles-film, A Hard Day’s Night (1964), daarna in 1965 The Knack…And How To Get It (Gouden Palm in Cannes) en ook in ’65 Help! de tweede Beatles-film. In 1967 draaide hij de anti-oorlogsfilm How I won the War, met John Lennon. En in 1969 realiseerde hij Petulia, een romantische film die speelt in de love and peace- stad, San Francisco met George C. Scott en de onvolprezen Julie Christie in de hoofdrol. Een typisch jaren zestigfilm met een hoek af. De cameraman is Nicolas Roeg en dat brengt me naadloos bij mijn volgende keuze.

PERFORMANCE 
Performance, uit 1970 door diezelfde Nicolas Roeg, samen met Donald Cammell (ook scenarist) geregisseerd. De film vertelt een bizar verhaal van een gangster, James Fox, die zich verstopt in het huis van een rockster, vertolkt door Mick Jagger. Het is een film vol seks, geweld en gender- verwisseling! In de film komt de song: Memo From Turner, wat je een voorloper zou kunnen noemen van hiphop of een talking blues. Naast Jagger zien we Anita Pallenberg (partner van Keith Richards) en Michèle Breton. De film laat ook de teleurgang van Swinging Londen zien. Roeg realiseerde ook nog Walkabout, The Man Who Fell To Earth (met David Bowie), Bad Timing (met Art Garfunkel en Theresa Russell, met wie Roeg huwde). 

RIO BRAVO
De films Scarface (uit 1932), The Big Sleep (1946), Gentlemen Prefer Blondes (1953, met Marilyn Monroe) werden allemaal geregisseerd door de legendarische Hollywood-regisseur, Howard Hawks. En ook de western uit 1959, Rio Bravo was van zijn hand. In het verhaal gaat het over een sheriff in een stadje in het Wilde Westen, die de broer van de plaatselijke slechterik in de gevangenis tracht te houden, met de hulp van een gehandicapte, een dronkaard en een jonge onervaren revolverheld. John Wayne is de sheriff, Dean Martin de alcoholist, rock ’n roll-idool Ricky Nelson de jonge rookie. En de love interest is Angie Dickinson. Het is een plezier om te kijken hoe Howard Hawks, op meesterlijke wijze deze western en zijn vertolkers tot grote hoogten brengt. 

ZAMAN
Om het rijtje af te sluiten een film van eigen bodem: Zaman (1983) van Patrick Lebon, de allereerste Vlaamse politiefilm die ertoe deed. Een undercover inspecteur van de Antwerpse politie, probeert een balans te vinden in zijn leven tussen zijn werk en privéleven. Wanneer hij moet samenwerken met een jonge, onervaren, maar assertieve collega loopt het helemaal uit de hand. Patrick Lebon haalt het beste uit zijn vertolkers, Marc Janssen (Zaman), Herbert Flack (Frank), Mieke Bouve, Ann Petersen, An Nelissen, Herman Gillis, Marilou Hermans. Erik Van Looy vindt het één van zijn favoriete films en laste zelfs enkele dialogen uit deze film in zijn eigen De Zaak Alzheimer

Related posts