Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INSIDE LLEWYN DAVIS
Flashback

INSIDE LLEWYN DAVIS 

Hapklaar kijkvoer is het portret Inside Llewyn Davis van de broertjes Joel en Ethan Coen zeker niet, maar wie zich de moeite getroost om zich op sleeptouw te laten nemen doorheen de New Yorkse folkscene van de jaren zestig, zal zich allerbest amuseren. We volgen de armoede-kapriolen van een zekere Llewyn Davis, een koppige pre-Bob Dylan wannabe-folkzanger die geen vaste verblijfstek heeft, zich geen winterjas kan permitteren en met de kat van een bevriend echtpaar onder de arm ambitieus rondtrekt in de bohemienwijk Greenwich Village en doortimmert aan zijn solocarrière. Hij struint de plaatselijke en met sigarettenrook gevulde muziektenten af en eens op de bühne, houdt hij iedereen in zijn muzikale greep met zijn melancholische stem en emotionele songs. De dag van herkenning loert om het hoekje, maar voorlopig staat er nog een kruiwagen vol struikelstenen in de weg.


Zoals steeds weet je ook nu niet precies waar de grollende gebroeders Coen op afstevenen. Zeker is dat het verhaal steunt op de autobiografie van folkmuzikant Dave Van Ronk (de in 2002 overleden volkszanger met als bijnaam: “Burgemeester van MacDougal Street”) en een stijlvolle mix is van een wrange komedie, een eigenzinnige karaktertekening en een aandoenlijke tijdsreconstructie, overgoten met een Bob Dylan-achtig ballade-sausje.

Bovendien is de vertolking van Oscar Isaac uitmuntend. Hij wordt in zijn zoektocht naar succes met klasse bijgestaan door de suffragette-babe Carey Mulligan, een kwieke Justin Timberlake, een bijna exploderende John Goodman en On The Road-boy Garett Hedlund. De gitaar- en producerlegende T-Bone Burnett staat in voor de luisterrijke soundtrack. Inside Llewyn Davis is, om het eens met een toepasselijke Bob Dylan-song te omschrijven: een ‘Tonight I’ll Be Staying Here with You’-trip.


GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Ethan Coen, Joel Coen
CAST: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
LAND:  USA


Related posts