Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CLASS OF 1984
CLASS OF 1984 (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CLASS OF 1984 

Hoewel Mark L. Lester (maker van onder meer de Arnold Schwarzenegger-megahit Commando, de originele Firestarter en Showdown in Little Tokyo) beweert dat Class Of 1984 geïnspireerd is door verschillende waargebeurde verhalen over schoolgeweld moet je dit toch met de nodige kilo’s zout nemen. Lester die dit overigens als zijn beste film beschouwt, koos voor een schooldrama, maar dan één waar geen enkele leerling -of toch weinig – deugt. Brave scholieren in elkaar meppen, drugs dealen in de toiletten, de leraars te lijf gaan of zelfs groepsverkrachtingen…het hoort er allemaal bij op de Lincoln High-school. De schooldirectie laat maar begaan, maar wanneer de nieuwe muziekleraar Andrew Norris (een vrij ongeloofwaardige Perry King) op het toneel verschijnt moet het tuig er rekening mee houden dat het tij kan keren.

MICHAEL J FOX
MICHAEL J FOX in CLASS OF 1984 (c) The Movie Database (TMDB)

Mark L. Lester die A Clockwork Orange als de grootste invloed aangaf, had het niet gemakkelijk om zijn film in de Amerikaanse zalen te vertonen. Heel wat distributeurs hadden problemen met de gewelddadige inhoud van de film en het naakt. Maar in het buitenland kon men dit wel appreciëren en vandaag is de film zelfs cult geworden, en dat voor een Michael J. Fox-film!

Michael J. Fox, uitgedost met bloempotkapsel en melkmuil, kon niemand overtuigen op de set dat hij reeds 20 jaar was. Een ideale casting om hem het onderdeurtje van de klas te laten vertolken. Niet dat hij meer doet dan wat op een trompet blazen, maar sowieso kan je van de rest van de crew niet beweren dat ze op hoog niveau spelen. Lester heeft enorm goed gekeken naar The Warriors waardoor de tumultmakers er vrij campy en cartoonesk uitzien, ook al heeft dat zeker en vast iets met de toen geldende tijdsgeest te maken. 

CLASS OF 1984
CLASS OF 1984 (c) The Movie Database (TMDB)

Ook al was de film zogezegd gemaakt op waargebeurde verhalen, toch koos men voor de sequels een science fiction-richting. Lester regisseerde zelf tien jaar later Class of 1999 die op Vestron Video verscheen (en ook als Blu-ray daar nu op te vinden) en nog eens vier jaar later het straight-to-video Class of 1999 II: The Substitute.

Class Of 1984 is zeker en vast een leuke film die op het einde zelfs een slasher pur sang wordt, maar soms ook wat neigt naar Troma-niveau. Niet dat dit laatste een struikelblok hoeft te zijn.

Class of 1984 is door 101 Films uitgebracht op Blu-ray


GENRE: drama, cult, pulp
JAAR: 1981
REGISSEUR: Mark L. Lester
CAST: Perry King, Merrie Lynn Ross, Timothy Van Patten, Stefan Arngrim, Michael J. Fox, Roddy McDowall, Keith Knight, Lisa Langlois, Neil Clifford
LAND:  USA

Related posts