Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TOUT LE MONDE AIME JEANNE
BLANCHE GARDIN in TOUT LE MONDE AIME JEANNE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

TOUT LE MONDE AIME JEANNE 

Het vaudevillelandschap in de Franse cinema bewandelt al decennialang hetzelfde pad. Veel gepraat en gezwets, flauwe grappen, voorspelbare misverstanden en beaucoup de bruit pour rien, maar zeg dat jamais luidop tegen de gemiddelde Franse chauvinist slash patriot of het gevolg is gegarandeerd ‘400 coups’.

Hoogtijd dus voor verandering dacht de Franse regisseuse Céline Devaux, een grote dame uit de animatiewereld die in 2016 een César won voor haar korte animatiefilm Le Rapas Dominical. Met de premisse om via een depressieve komedie keet te schoppen binnen het immer voortkabbelende genre, pakt ze uit met haar langspeelfilm Tout le Monde Aime Jeanne waarin ze haar professionele roots zeker niet verloochend.

TOUT LE MONDE AIME JEANNE
TOUT LE MONDE AIME JEANNE (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal? Iedereen heeft altijd van de professioneel heel succesvolle Jeanne gehouden. Vandaag heeft ze een hekel aan zichzelf. Diep in de schulden vertrekt ze naar Lissabon om er het appartement van haar moeder, die een jaar eerder zelfmoord pleegde (over vernieuwing in het genre gesproken), op te knappen en te koop te stellen. Op de luchthaven botst ze op de eigenzinnige en opdringerige voormalige schoolvriend Jean. Ofschoon Jeanne liever zijn rug aanschouwt dan zijn intussen fel behaarde aangezicht, slaagt ze er niet in – ondanks ettelijke ijverige pogingen – de klefferige Jean van haar af te schudden.

TOUT LE MONDE AIME JEANNE
TOUT LE MONDE AIME JEANNE (c) The Movie Database (TMDB)

Tout le Monde Aime Jeanne is een lichtvoetige doch subtiele mix van animatie en live action over het hobbelige parcours van het dagelijkse leven in een zwierige regie van Céline Devaux. Ze brengt de snel rijzende actrice Blanche Gardin (Yannick, Le Livre des Solutions, France) samen met de bij onze Zuiderburen heel geliefde en immer guitige Comédie-Française-acteur Laurent Lafitte (Elle, Nous Finirons Ensemble, L’Origine du Monde) en de chemie spat meteen van het doek. Ofschoon de debuterende cineaste er niet in slaagt om het vlotte en onderhoudende tempo van het eerste deel van de film aan te houden, is de animatie heel geslaagd en zowel vlot als functioneel geïntegreerd in de prent, is haar mise en scene heel alert en slaagt ze er wel in om de neurotische spanning van Jeanne subtiel weer te geven.

Wie oplettend is, zal zeker de gewaardeerde cameo spotten van Marthe Keller, ooit een gevierde internationale diva – afkomstig uit Zwitserland – die aan de zijde van Al Pacino en Dustin Hofman schitterde in respectievelijk Bobby Deerfield en Marathon Man. Deze ‘andere’ komedie is momenteel te bekijken via diverse streamingsplatformen.

GENRE: komedie
JAAR: 2022
REGISSEUR: Céline Devaux
CAST: Blanche Gardin, Laurent Lafitte, Marthe Keller
LAND: Frankrijk

Related posts