Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LUMBERJACK THE MONSTER
LUMBERJACK THE MONSTER (c) The Movie Database (TMDb)
Streaming

LUMBERJACK THE MONSTER 

Een brute bijlmoordenaar terroriseert de Japanse straten. Links en rechts vallen er slachtoffers die afgemaakt zijn volgens hetzelfde principe, terwijl het gebrek aan concrete aanwijzingen de politie kopzorgen bezorgt. Het schrikbewind van deze serieslachter komt op losse schroeven te staan wanneer één van de slachtoffers de aanval overleeft. De gehaaide en koelbloedige advocaat, Akira Ninomiya, is er voortaan op gebrand om de hersendief eerder te vinden dan de politie dat doet, en dit voor een ‘gezellige tête-à-tête’.

Van zodra je de naam van cultcineast Takashi Miike laat vallen, heb je meteen de aandacht van menig genrefilmliefhebber te pakken en ook de onze. Reeds meer dan 30 jaar betovert en terroriseert deze Japanse filmlegende de kijkers. Zowel voor als achter de camera en met een verrassende afwisseling die gaat van brave, dramatische en familievriendelijke prenten tot hypergewelddadige cultfavorieten.

Zijn laatste worp, Kaibutsu no Kikori (zoals de originele titel luidt), mikt duidelijk op een plaatsje in de laatste categorie. Het begint als een duister sprookje, maar profileert zich snel als een spannende en wrede misdaadthriller die veel van Miikes vingerafdrukken draagt. Zo dook de filmmaker ook dit keer weer in de boeken, want ook deze thriller is een verfilming, en wel van de gelijknamige roman van Mayusuke Kurai uit 2019. Ook met het portretteren van de gewetenloze en onbevreesde en psychopathische Akira slaat Takashi Miike de bal niet mis.

LUMBERJACK THE MONSTER (c) The Movie Database (TMDB)
LUMBERJACK THE MONSTER (c) The Movie Database (TMDB)


Het duurt dan ook niet lang vooraleer onze antiheld toont waartoe hij in staat is waarbij je meteen al droomt van een bikkelharde strijd. Als je evenwel op een herhaling zit te wachten van zijn exploitatiemeesterwerk Ichi The Killer ben je er aan voor de moeite. Lumberjack the Monster is veel meer ingetogen en laat zich maar occasioneel verleiden tot een bloedfonteintje en denkt evengoed aan de psychologische aanpak ervan. Met een thema als psychopathie maakt de actiethriller heel wat gedurfde suggesties en maakt het een zeer interessant en nodig onderscheid tussen een psychopaat en een seriemoordenaar. Ook het mysterie rond de identiteit en het motief van de moordenaar is uiterst boeiend.

Lumberjack the Monster zit vol intrigerende ideeën en bevat een geweldige rol van Kazuya Kamenashi. Ook profiler Arashiko Toshiro (gespeeld door Nanao) en haar partner maken indruk, terwijl visueel ook alles snor zit, zeker de transitie tussen de openingsscène en de rest van het verhaal is memorabel. Alleen haalt Lumberjack the Monster niet het niveau van de bekendste werken van de grootmeester.

Stiekem hoop je op Audition of het eerder genoemde Ichi the Killer, maar nergens is men zo uitdagend of grensverleggend als in deze twee mijlpalen in de Japanse extreme cinema. Miike gaat deze keer niet zo diep op de thema’s in. Zo exploreert hij maar zelden de griezelige manipulatieve charme die psychopaten evengoed kenmerkt (wat hen vaak in machtsposities brengt) en is het qua moordpartijen eigenlijk te braaf. Zonder twijfel is het grootste probleem van Lumberjack the Monster het algemene verteltempo dat wel vaak interessante suggesties toont, maar Takashi Miike hakt het er helaas niet zo diep in zoals we het graag hadden gezien.

Lumberjack the Monster is nu te zien op Netflix

Genre: misdaadthriller
Jaar: 2023
Regisseur: Takashi Miike
Cast: Kazuya Kamenashi, Nanao, Riho Yoshioka, Keisuke Horibe
Land: Japan
Speelduur: 118 minuten

Related posts