Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Flashback

A L’ORIGINE 


Aan de basis van deze dramatische thriller ligt een fait divers dat regisseur Xavier Giannoli in de krant las. Dit bijna ongeloofwaardige, maar waar gebeurde verhaal draait alles rond ‘schijn bedriegt’.

Paul (François Cluzet) is een gewiekste sjoemelaar die met vervalste documenten kostbaar materiaal ophaalt bij grote bouwbedrijven en die dan op zijn beurt verpatst aan Abel (Gérard Depardieu), een dubieuze heler.  Op een dag belandt Paul in een noodlijdend en vergeten Frans dorp. Twee jaar geleden ging deze goegemeente een bloeiende toekomst tegemoet door de aanleg van een nieuwe snelweg. Omwille van ‘het milieu’ werden deze economisch noodzakelijke werken plots stilgelegd. Paul ziet meteen de gedroomde kans om hier zijn grote slag te slaan. De armetierige bevolking denkt dat Paul is gekomen om de snelweg eindelijk af te werken en hoopt op werkgelegenheid, commercie, heropbloei en begraaft meteen al zijn achterdocht.

De nieuwe Messias krijgt zowaar topcontracten en vette bonussen toegestopt en de crimineel schudt de strafste leugens uit zijn mouw. Wanneer de omliggende dorpen en zelfs de begeerlijke plaatselijke burgemeester (Emmanuelle Devos) zwikken voor zijn charmes en het grootse project, begint de kameleonman zelf te geloven in zijn frauduleuze zwendel. Hij zal uiteindelijk de werken aanvangen, maar krijgt toch gewetenswroeging. Zijn emoties drijven hem uiteindelijk in het nauw.

A L’Origine is een boeiend en ragfijn psychologisch portret van een zielig ‘être humain’ – de ingehouden vertolking van François Cluzet is enigmatisch – gekoppeld aan een fascinerende sociologische studie over arglistige en universele begrippen als bedrog, goedgelovigheid en valse hoop die in de actuele crisistijd meteen zorgt voor een beklijvende impact.  


GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Xavier Giannoli
CAST: François Cluzet, Emmanuelle Devos, Gérard Depardieu, Soko, Vincent Rottiers
LAND : FRANKRIJK

Related posts